Den 20 juni publiceras och lanseras den sjätte utgåvan av de Nordiska näringsrekommendationerna vid ett internationellt event på Island. För första gången kommer rapporten att presentera vetenskapliga rekommendationer – inte bara om vilken mat som är bra för hälsan, utan även för miljön.
- Den nya upplagan av de Nordiska näringsrekommendationerna är ett modigt pionjärarbete. Den kommer att guida oss i hur vi ska äta för både vår egen och planetens hälsa, säger Karen Ellemann, generalsekreterare för Nordiska ministerrådet som beställt och finansierat rapporten.
Tungt vetenskapligt underlag
Nordiska Näringsrekommendationerna beskriver som tidigare vilken mängd vitaminer och mineraler, fetter och kolhydrater kroppen behöver för att må bra.
Rapporten väger tungt rent vetenskapligt. I fyra decennier har den legat som underlag för nationella kostråd i Norden och de baltiska länderna, och omsatts till hälsosam mat i offentliga kök, i äldreomsorg, skolor och sjukhus.
Den nya upplagan integrerar dessutom för första gången hälsa, klimat och miljö i rekommendationerna.
Nya rön kring kött och socker
Mycket har hänt inom forskningen sedan den förra uppdateringen år 2012. Den rapport som lanseras är resultatet av fem års arbete av omkring 400 nordiska och internationella forskare som granskat tusentals forskningsstudier.
Den uppdaterade rapporten väntas bland annat innehålla nyheter kring rekommenderat maxintag av socker och mängd fullkorn i kosten. Rekommenderad mängd kött väntas minska, både av hälso- och miljöskäl – något som redan före lanseringen väckt debatt.
Följ lanseringen digitalt
Lanseringen i kulturhuset Harpa i Reykjavik, Island, är öppen för fysiskt deltagande för press och inbjudna gäster, men kan också följas digitalt i realtid 14:00 – 15:30 (GMT), 16:00-17:30 (CEST).
Rune Blomhoff, projektledare för de nya nordiska näringsrekommendationerna och professor vid universitetet i Oslo, presenterar rapporten.
Fakta/Detta är de Nordiska Näringsrekommendationerna, NNR
- NNR är den vetenskapliga grunden för nationella kostråd i Norden och Baltikum
- De Nordiska näringsrekommendationerna är alltså inte samma sak som nationella kostråd. Det är myndigheterna i länderna som formulerar kostråden i varje enskilt land.
- Den uppdaterade NNR-rapporten har undersökt hälsoeffekterna av 36 näringsämnen och 15 livsmedelsgrupper.
- Arbetet leds av en kommitté med representanter från hälso- och livsmedelsmyndigheterna i de nordiska länderna.
- Före lanseringen 20 juni 2023 har runt 70 bakgrundsartiklar och utkastet av nordiska näringsrekommendationerna varit ute på remiss under åtta veckor.
- Samarbetet mellan de fem nordiska länderna har resulterat i fem tidigare utgåvor av NNR, den första publicerades 1980.
- Den senaste versionen, från 2012, har laddats ner drygt 300 000 gånger av beslutsfattare, forskare och studenter över hela världen.
Mer information på Nordiskt Samarbets webbsida
Mer information i Finland:
Sebastian Hielm, livsmedelssäkerhetsdirektör, Jord- och skogsbruksministeriet
Statens näringsdelegation, vice utförande
sebastian.hielm@gov.fi
puh. 0295162305
Arja Lyytikäinen, Livsmedelsverket
Statens näringsdelegation, generalsekreterare
arja.lyytikainen@ruokavirasto.fi
puh. 0504099860