Statens näringsdelegations nya nationella näringsrekommendationer styr mot mer växtbaserade typer av kost av både hälso- och miljöskäl. Kosten som rekommenderas är mångsidig, varierad, måttlig och njutbar – utan att glömma matglädjen. Genom kostval som följer rekommendationerna skapar vi välbefinnande för oss själva, kommande generationer och naturen.
Syftet med rekommendationerna är att öka mängden grönsaker, bär och frukt, fullkornsspannmål, baljväxter, hållbart fångad eller odlad fisk samt att minska mängden rött kött, köttprodukter och salt på tallrikarna.
Genom kostval kan vi minska risken för sjukdomar och främja miljöns välbefinnande
Genom typer av kost som följer rekommendationerna kan vi minska risken för folksjukdomar och dödligheten. ”Vår gemensamma hälsoutmaning är att öka och variera konsumtionen av fullkornsspannmål, grönsaker, bär och frukt samt minska konsumtionen av rött kött och köttprodukter”, berättar professor Maijaliisa Erkkola, ordförande för rekommendationsgruppen. ”Nästan alla finländare får för mycket salt och för mycket hårt fett i kosten, vilket ökar risken för bland annat hjärtsjukdomar. Fiberintaget är också för lågt”, fortsätter rekommendationsgruppens vice ordförande, professor Ursula Schwab.
Finländarna äter för närvarande endast lite baljväxter, ”I genomsnitt äter vi endast 13 g baljväxter per dag. Baljväxter är en utmärkt källa till växtprotein. De kan ersätta kött i kosten tillsammans med spannmålsprodukter, vilket också minskar matkonsumtionens miljökonsekvenser”, säger docent Jelena Meinilä vid Helsingfors universitet.
”I sista hand är det ett personligt val hur var och en äter, men det är bra att vara medveten om att en mer växtbaserad kost minskar förutom hälsorisker även klimatbelastningen, eutrofieringen och trycket på den globala artförlusten”, berättar Naturresursinstitutets specialforskare Juha-Matti Katajajuuri.
Publiceringstillfället väckte stort intresse
Statens näringsdelegation ordnade den 27 november 2024 ett publiceringstillfälle för de nationella näringsrekommendationerna i Arppeanum i Helsingfors, där rekommendationens huvudsakliga innehåll presenterades. Över 1 000 deltagare från flera olika organisationer hade anmält sig till evenemanget. Representanter för måltider inom offentlig verksamhet, handel, livsmedelsindustri, hälsovård, kommuner och städer, universitet, forskningsinstitut, läroanstalter, näringslivet och organisationer deltog i stor utsträckning.
Programmet Terveydeksi stöder genomförandet av de nya näringsrekommendationerna
Terveydeksi – Nationella programmet för hälsa och välfärd är ett nationellt program för främjande av välfärd och hälsa. I programmet kan man ansöka om anslag för genomförande av näringsrekommendationer, genomförande av kvalitetssteget för måltidstjänster samt utveckling av skolbespisningen. För intresserade har publicerats en beskrivning av upphandlingens innehåll och en tillhörande begäran om information.
Kontaktuppgifter:
Satu Jyväkorpi, generalsekreterare
Statens näringsdelegation c/o Livsmedelsverket
tfn 029 520 4262
satu.jyvakorpi@ruokavirasto.fi
Maijaliisa Erkkola, rekommendationsgruppens ordf.
Helsingfors universitet
tfn 045 671 5455
maijaliisa.erkkola@helsinki.fi
Ursula Schwab, rekommendationsgruppens vice ordf.
Östra Finlands universitet
tfn 029 445 4528
ursula.schwab@uef.fi
Juha-Matti Katajajuuri, specialforskare
Naturresursinstitutet, Luke
tfn 029 532 6219
juha-matti.katajajuuri@luke.fi
Tuulia Rotko, generalsekreterare (Terveydeksi programmet)
Social- och hälsovårdministeriet
tfn 029 516 3285
tuulia.rotko@stm.fi