Man kan förbereda sig för hygienpasstestet på olika sätt. Man kan till exempel delta i utbildning, men man kan också självständigt studera baskunskaper i livsmedelshygien, till exempel från internet och böcker
Utbildning relaterad till livsmedelshygien ges till exempel i läroanstalterna i livsmedelsbranschen som en del av studier. Många företag och hygienpasstestare arrangerar också utbildningar.
Livsmedelsverket ordnar inga utbildningar. Livsmedelsverket ansvarar inte heller för den utbildning, de publikationer eller det studiematerial som olika aktörer eller hygienpasstestare eventuellt erbjuder. Det finns inga författningar, bestämmelser eller anvisningar om utbildningen.
På Livsmedelsverkets webbplats finns information om de olika delområdena inom livsmedelshygienen:
- Baskunskaper om mikrobiologi och kontamination av livsmedel
- Matförgiftningar
- Hygieniska arbetsmetoder
- Personlig hygien
- Renhållning
- Egenkontroll
- Lagstiftning, myndigheter.
Lagstiftning om livsmedelshygien finns på Jord- och skogsbruksministeriets webbplats (register I i lagstiftningskatalogen).