Behöver du till exempel ett hygienpass för sommarjobb? Nu kan du träna inför hygienpasstestet med nya modelltestfrågor. Livsmedelsverkets modelltest innehåller 40 påståendena från olika områden inom livsmedelshygienen. I modelltestet kan du också se de rätta svaren på påståendena och deras motiveringar.
Testpåståendena omfattar mikrober, matförgiftning, hygieniska arbetsmetoder, personlig hygien, rengöring, egenkontroll och lagstiftning. De uppdaterade frågorna finns på finska, svenska och engelska.
Du får ett hygienpass när du klarat hygienpasstestet. Testet organiseras av hygienpasstestare som godkänts av Livsmedelsverket över hela Finland. Cirka 10 000 tester anordnas och cirka 65 000 hygienpass beviljas i genomsnitt varje år.
Livsmedelsverket ansvarar för och underhåller hygienpasssystemet. Livsmedelsverket leder och övervakar hygienpasstestarnas verksamhet. Kommunala livsmedelstillsynsmyndigheter utövar tillsyn över genomförandet av hygienkompetensskyldigheten i livsmedelsföretag, såsom restauranger, storkök och livsmedelsfabriker.
Hygienpass krävs för alla som arbetar i livsmedelslokalen och hanterar oförpackade lättfördärvliga lisvmedel.