Fiskallergi är vanligen livslång. Ofta förekommer allergi mot flera fiskarter, men skillnader förekommer i olika fiskarters allergiframkallande inverkan; 90 % av torskallergikerna tål till exempel tonfisk, 50 % lax. Tillredning av fisken påverkar vanligen inte allergenerna. Redan tillredning och hantering av fisk kan hos vissa fiskallergiker orsaka symptom. I värsta fall kan symptomen vara livshotande.
De huvudsakliga allergenerna i fisk är fiskproteinerna, som är mycket likartade i olika fiskar. Grodlår innehåller samma protein, parvalbumin som ofta orsakar fiskallergi och därför är fiskallergiker ofta allergiska också mot grodlår. Fiskrom kan också orsaka allergi.
Fisk kan förekomma också i överraskande maträtter. Det är allmänt känt att worchestersås, caesarsalladsdressing och tapenade innehåller ansjovis. Worchestersås kan användas i många rätter och såser och används bland annat i drinken Bloody Mary. Många asiatiska maträtter bygger på fisksås. I vissa leverkorvar kan också användas fisk som krydda. Fiskolja kan också innehålla fiskproteiner.
Påskrifter på förpackningar
Fisk och beståndsdelar som härstammar från fisk skall alltid anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar.
Undantag:
- Fiskgelatin som används som bärare i vitaminpreparat och som klarningsmedel i vin