Kräfta och hummer är kräftdjur. Musslor, ostron, bläckfisk och snäckor såsom sniglar är åter blötdjur.
En stor del av kräft- och blötdjursallergikerna är allergiska mot fler än en kräftdjursart. Korsallergi mellan fiskallergi och kräftdjurs/blötdjursallergi har inte konstaterats. Kräftdjurallergi är ofta bestående. Precis som de känsligaste fiskallergikerna kan också kräft- och blötdjursallergiker få symptom rentav via andningsluften då kräftdjur och blötdjur tillreds.
I Finland äts relativt små mängder blötdjur. I Sydeuropa och i de asiatiska kustområdena är användningen av blötdjur som lever i havet (såsom bläckfisk) mycket vanligare. I kinesiska maträtter (såsom soppan dim sum) till exempel är blötdjur mycket vanligare. I Frankrike och övriga Sydeuropa äts en hel del sniglar.
Påskrifter på förpackningar
Kräftdjur och blötdjur skall alltid anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar.
Namn på finska och engelska:
- räka, shrimp/prawn, katkarapu
- flodkräfta, crayfish, jokirapu
- hummer, lobster, hummeri
- kammussla, scallop, kampasimpukka
- blåmussla, mussel, sinisimpukka
- ostron, oyster, osteri
- bläckfisk, octopus/squid/cuttlefish/cephalopod, mustekala
- snigel, snail, etana
- blötdjur, mollusc, nilviäinen
- snäcka, gastropod, kotilo