Överkänslighet mot kryddor kan vara förknippad med pollenallergi. Vid korsallergi kan symptom orsakas av bland annat kummin, senap, gurkmeja, kanel, ingefära, vit- och svartpeppar, fänkålsfrö, korianderfrö och anisfrö. Tillredning eller annan behandling påverkar inte kryddornas allergiframkallande inverkan. Orientaliska kryddblandningar såsom curry och garam masala innehåller till exempel ofta bland annat gurkmeja, koriander och senap. Dessa kryddor kan sålunda också ingå i orientaliska maträtter.
Påskrifter på förpackningar
Kryddor behöver inte räknas upp i påskrifterna på förpackningar till livsmedel, om den sammanlagda mängden kryddor är mindre än 2 % av livsmedlets vikt.
Senap och senapsprodukter (senapsfrö) skall alltid anges med sitt eget namn i påskrifterna på förpackningar. Också i ovan nämnda fall, då senap/senapsfrö ingår i en kryddblandning som är mindre än 2 % av livsmedlets vikt.
Selleri och selleriprodukter skall alltid anges med sitt eget namn i påskrifterna på förpackningar.