Spannmålsallergi förekommer hos småbarn, men är sällsynt bland vuxna. Allergin orsakas vanligen av proteiner i vete, korn, råg och ibland också havre. Orsaken till symptomen kan vara ett eller flera sädesslag. Ris, bovete, hirs och majs lämpar sig ofta väl för spannmålsallergiker. Stärkelsen i spannmål innehåller mycket små mängder protein och därför orsakar stärkelse, stärkelsesirap, maltodextrin, hydrolyserad stärkelse och modifierad stärkelse tillverkad av spannål nödvändigtvis inte några symptom hos spannmålsallergiker.
Utöver de traditionella spannmålsprodukterna (såsom mjöl, stärkelse, flingor, gryn, malt, kli, groddar, pasta, nudlar) kan bland annat rätter tillredda av köttfärsdeg, panerade rätter, redda soppor och såser, lådrätter, memma, svagdricka, öl, hembryggt öl (sahti), sojasås, chokladkonfekt och lakrits innehålla spannmålsproteiner. Det är skäl att hålla i minnet att till exempel cous cous, bulgur och mannagryn/semolina också är vetebaserade spannmålsprodukter. Dryckes-, glass-, kex- och sötsaksindustrin använder stora mängder stärkelsesirap, glukossirap och maltodextrin, men de orsakar vanligen inte några symptom hos spannmålsallergiker, eftersom de innehåller så små mängder spannmålsproteiner.
Spannmålsallergi och celiaki
Ibland förväxlas spannmålsallergi med celiaki. Spannmålsallergi kan vara allergi mot olika spannmålsproteiner. Vid celiaki är det ett visst spannmålsprotein, gluten som orsakar slemhinneskador i tunntarmen. Huvuddelen av celiakipatienterna kan äta glutenfria livsmedel som innehåller vetestärkelse, men de lämpar sig inte alltid för veteallergiker på grund av sin spannmålsproteinhalt. Av tabell 3 framgår skillnaden mellan spannmålsallergi och celiaki.
Tabell 3. Jämförelse mellan spannmålsallergi och celiaki
Spannmålsallergi |
Celiaki |
|
Symptomvållare |
Proteiner i spannmål (vete/korn/råg/havre)
|
Proteinet gluten i vete, korn och råg |
Orsak till symptomen |
En immunologisk antikroppsreaktion
|
En immunologisk reaktion på gluten som skadar tarmluddet i tunntarmen och orsakar störningar i upptagningen av näringsämnen |
Symptom |
Hud- och tarmkanalssymptom, mera sällan symptom i luftvägarna, försvagad tillväxt
|
Magbesvär, anemi, trötthet, försvagad tillväxt hos barn, vid hudceliaki nässelutslag Symptomen individuella, kan orsaka endast små symptom |
Behandling |
Födoämnen som orsakar symptom undviks individuellt (tidsbegränsad) |
Glutenfri diet livet ut |
Förekomst i olika åldersgrupper
|
Förekommer hos småbarn och är vanligen övergående. Sällsynt bland vuxna. |
Bryter vanligen ut i vuxen ålder och är därefter livslång |
Ärftlighet |
Benägenheten ärftlig |
Benägenheten ärftlig |
(Omarbetat utdrag ur boken: Lapsi, perhe ja ruoka, Imeväis- ja leikki-ikäisten lasten, odottavien ja imettävien äitien ravitsemussuositus. (Barnet, familjen och kosten. Näringsrekommendation för spädbarn, barn i lekåldern, gravida och ammande kvinnor). Social- och hälsovårdsministeriets publikationer 2004:11
Påskrifterna på förpackningar
Vete (till exempel spelt och khorasanvete), korn, råg, havre och produkter som innehåller sådant skall alltid anges med sina egna namn i påskrifterna på förpackningar.
Undantag:
- vetebaserad glukossirap och vetebaserade maltodextriner
- kornbaserad glukossirap
- spannmål som används för framställning av alkoholdestillat, inklusive jordbruksalkohol
Vilka benämningar kan förekomma på förpackningarna:
- Veteprodukter: bulgur, durum, semolina, cous cous/kuskus