Överkänslighet mot tillsatser är sällsynt. Några tillsatsämnen kan ändå förorsaka allvarliga allergiska reaktioner.
Svavelföreningar (E 220-E 228) kan i mycket få fall orsaka allergi, men symptomen är vanligen en annan typ av överkänslighetssymptom, som astmatiker kan få av föreningarna. Svavelföreningar finns i torkad frukt, potatismosflingor, druvbaserade drycker, vin och cider. Svavelföreningar (i praktiken sulfiter) används vid lagring av viner. Maximala tillåtna mängder har fastställts i lagstiftningen. Rödvin håller sig bättre än vitt vin och sulfithalterna är således lägre i dem. Söta viner innehåller mer sulfiter än torra viner. För tillsynen över alkoholdrycker svarar Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira (www.valvira.fi).
Av färgerna kan karmin E 120 orsaka allergiska symptom. Karmin används bland annat i sötsaker och bitter.
Hos mycket känsliga ägg- och sojaallergiker kan lecitinet (E 322) i sojan/ägget orsaka symptom. Lysozym från hönsägg (E 1105) kan också ge äggallergiker symptom. Lysozym används vid framställning av mognad ost och vin.