Noroviruset är ett allmänt virus som orsakar matförgiftningar. Norovirusen tål väl djupfrysning och ett lågt pH-värde, men förintas vid värmebehandling. Noroviruset är exceptionellt värmetåligt, men det förintas vid upphettning till +90 grader celsius i två minuters tid.
Smittvägar
Viruset sprider sig vanligen från en människa till en annan som kontakt- eller droppsmitta, men det kan också sprida sig via kontaminerade livsmedel eller kontaminerat vatten. Viruset kan hamna i bär, frukter och grönsaker, om dessa bevattnas med vatten som kontaminerats med avföring från människan. Från människan kan viruset överföras till livsmedlen också via händerna
Inkubationstid
En mycket liten mängd virus räcker för smitta. Inkubationstiden är 10–48 timmar, vanligen ett dygn.
Symptom
Den smittade uppvisar sådana symptom som illamående, kräkningar och diarré. Feber och olika typer av huvud- och muskelvärk kan också förekomma. Symptomen kan ofta vara mycket plötsliga och kraftiga, men kortvariga. Virus utsöndras i avföringen i upp till 1–3 veckor också efter att diarrésymptomen gått över. Den smittade kan också förbli symptomfri och kan då utan ett veta om det sprida smittan vidare. Infektionen ger kortvarig immunitet som fungerar endast mot den virustyp som orsakat sjukdomen.
Epidemier
Norovirus har varit den oftast identifierade patogenen i de rapporterade livsmedelsburna epidemierna i Finland. Bakom epidemierna orsakade av norovirus har det funnits exempelvis en kontaminerad råvara eller en smittad köksarbetare.
Förebyggande åtgärder
- Man bör undvika användning av kontaminerade råvaror och livsmedel och kontaminerat dricksvatten.
- Om man misstänker att en råvara kontaminerats med norovirus, är det bäst att upphetta livsmedlet ordentligt till minst +90 grader celsius i två minuters tid.
- Grönsaker skall alltid tvättas omsorgsfullt innan de används och vattnet som används för sköljning skall vara rent.
- Personer som utför livsmedelsarbete bör stanna borta från arbetsplatsen åtminstone två dygn efter att symtomen på magsjuka har upphört. Efter återkomsten till arbetet skall de iaktta särskild omsorgsfullhet och följa hygieniska rutiner och helst syssla med sådana arbetsuppgifter som inte orsakar att livsmedlen kontamineras.
- Omsorgsfull handhygien är viktigt för att förhindra att viruset sprider sig.
- Livsmedeslverket rekommenderar att utländska djupfrysta bär upphettas helt igenom i minst 5 minuter vid 90 grader eller kokas i 2 minuter (tillräcklig behandling för att förstöra även eventuell hepatit A-virus). Ostron ska upphettas helt igenom till minst 90 grader i 2 minuter.