Fiskartspecifika undantag läggs till i rekommendationen om säker användning av fisk

16. september 2024

Livsmedelsverket har uppdaterat rekommendationen om säker användning av fisk baserat på resultaten från forskningsprojektet EU-fiskar IV.  I de uppdaterade rekommendationerna ges fler fiskartsspecifika undantag än tidigare för barn under skolåldern och kvinnor i fertil ålder, gravida och ammande. Däremot finns det utifrån den senaste riskbedömningen inget behov av att bevilja särskilda undantag för användning av fisk för barn och unga i skolåldern.

Enligt Statens näringsdelegations rekommendationer

  • är det bra att äta fisk åtminstone två gånger i veckan
  • är det bäst att variera olika fiskarter i kosten.

Livsmedelsverket har baserat på halterna av främmande ämnen i fiskar gett följande undantag för den ovanstående allmänna rekommendationen för fiskkonsumtion:

Hela befolkningen

  • Det är bra om personer som dagligen äter fisk från insjöar väljer andra arter än gädda, stora abborrar, gös och lake, vilka är rovfiskar som ansamlar kvicksilver. 
  • I vissa områden kan det vara nödvändigt att undvika hög konsumtion av rovfiskar på grund av högre kvicksilverhalter än vanligt.

Barn under skolåldern

  • Naturlax, nejonöga eller stor orensad strömming på över 19 cm som fångats i Östersjön kan ätas en gång på två månader.
  • Nors kan ätas ett par gånger om året.
  • Öring, gös, brax, sik, abborre, gädda eller siklöja som fångats i östersjön kan ätas 1–2 gånger i månaden, med variation mellan fiskarterna.
  • Gös, brax, sik, abborre eller gädda som fångats i insjöar kan ätas en gång i veckan med variation mellan fiskarterna, och siklöja som fångats i insjöar kan ätas 2 gånger i månaden. Undantag gäller för vattendrag där högre halter av kvicksilver, PFAS eller andra främmande ämnen har konstaterats.

Kvinnor i fertil ålder, gravida och ammande

  • Naturlax, öring, nejonöga eller stor orensad strömming på över 19 cm som fångats i Östersjön kan ätas en gång på två månader.
  • Nors kan ätas ett par gånger om året.
  • Gös, brax, sik, abborre, gädda eller siklöja som fångats i östersjön kan ätas 3–4 gånger i månaden, med variation mellan fiskarterna.
  • Gös, brax, sik, abborre, gädda eller siklöja som fångats i insjöar kan ätas högst 200 g (2 portioner) i veckan, med variation mellan fiskarterna. Undantag gäller för vattendrag där högre halter av kvicksilver, PFAS eller andra främmande ämnen har konstaterats.

Mört som fångats i insjöar samt odlad fisk kan också läggas till i kosten för barn under skolåldern, gravida och ammande nästan utan begränsningar utan att öka risken för hälsoskador.

Fisk rekommenderas som kost och vi borde äta mer fisk. Fisk innehåller hälsosamma fettsyror, flera vitaminer och mineralämnen och mycket protein.  Fisk är en särskilt god källa till n-3 fettsyror och vitamin D. De nyttiga fettsyrorna i fisken har påvisats reducera risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Mer information:

Mer information:

specialsakkunnig Kaisa Kukkonen, tfn 050 329 3840, förnamn.efternamn@ruokavirasto.fi (samtalsbegäran)