Koffein
Koffein förekommer i blad, frön och frukter till mer än 60 växter. De bäst kända av dessa växter är kaffe, te, kakaobönor, kola och guarana. Den kemiska benämningen på koffein är 1,3,7-trimetylxantin.
Koffein intas i form av kaffe och koladrycker på grund av dess uppiggande inverkan. Den uppiggande effekten varar i några timmar beroende på mängden koffein och den berörda personens ämnesomsättning. Koffeinets inverkan är mycket individuell. Hos koffeinkänsliga personer, gravida kvinnor och barn kan koffein redan i små doser orsaka hjärtklappning och darrning.
Koffeinhalterna per förpackning eller i en portion i olika drycker och choklad , se bilden till höger.
Bland koffeinets skadeverkningar kan framförallt nämnas dess beroendeframkallande inverkan. Hos en person som är van att dricka mycket kaffe kan en plötslig reducering av kaffedrickandet orsaka trötthetskänsla eller huvudvärk. Andra biverkningar som hänför sig till överstora intag av koffein är hjärtklappning, rytmstörningar, nervositet, rastlöshet, irritation, magbesvär och nedsatt stresstålighet. Koffeinkänsliga personer kan uppvisa symptom redan vid små doser.
Det har inte fastställts någon intagsrekommendation för koffein, efterson koffeinet inte är ett essentiellt näringsämne. 20 mg/kg det vill säga 1400 mg för en person på 70 kg är för de flesta personer redan en giftig dos koffein.
Taurin
Taurin är en småmolekylär aminosyra som bildas i kroppen av aminosyrorna metionin och kystein. För intaget taurin ur maten har inte fastställts några rekommendationer. Det genomsnittliga intaget taurin ur kosten är cirka 100 mg/dygn. Taurinhalten i energidrycker varierar mellan 250 och 4000 mg/l. EFSA konstaterar i sitt utlåtande av den 15.1.2009 att inte ens ett rikligt intag av taurin torde vara skadligt. Nya forskningsresultat fastställde den maximala mängden taurin per dygn, som inte ger observerbara biverkningar, till 1 000 mg per kilogram kroppsvikt, det vill säga 60 g för en person väger 60 kg. Denna mängd taurin kan man få ur ca 15 liter energidryck.
Guarana
De kortvariga effekterna som guarana medför bygger vanligen på växtens höga koffein- och tanninhalt. Guaranaextrakt innehåller 3,5–5 % koffein. Vilken inverkan de övriga ingredienserna har är man inte säker på. De guaranahaltiga produkternas inverkan skiljer sig inte från andra koffeinhaltiga produkters. Bieffekterna som hänför sig till guarana är de samma som för övriga koffeinhaltiga produkter.
Glukuronolakton
Delta-glukurono-gamma-lakton eller glukuronolakton bildas i kroppen av glukos. Intaget glukuronolakton ur kosten är 1,2–2,3 mg/dygn. Ur energidrycker kan man få mångfaldiga mängder glukuronolakton i jämförelse med intaget ur kosten, eftersom glukuronolaktonhalten i energidrycker varierar mellan 2000 och 2400 mg/l. Enligt EFSA:s utlåtande av den 15.1.2009 torde inte ens ett rikligt intag av glukuronolakton vara skadligt. De nya undersökningarna fastställde den maximala oskadliga mängden glukuronolakton per dygn till 1 000 mg per kilogram kroppsvikt, det vill säga 60 g för en person väger 60 kg. Denna mängd glukuronolakton kan man få ur ca 25 liter energidryck.