Livsmedelsverket (tidigare Livsmedelssäkerhetsverket), Institutet för hälsa och välfärd och Statens näringsdelegation har kommit 13.12.2013 med följande rekommendation om användningen av korvar, knackkorvar och charkvaror i kosten för barn under skolåldern. Orsaken till rekommendationen är nitritet som används som konserveringsmedel i korvar, knackkorvar och charkvaror. Rekommendationen beaktar också bakgrundsexponeringen för nitrit via hushållsvattnet och det hårda fettet och saltet i korvar, knackkorvar och charkvaror.
De nya rekommendationerna bygger på en ny riskvärdering från Livsmedelsverket av barns och vuxnas exponering för nitrat och nitrit och på social- och hälsovårdsministeriets rekommendationer från år 2004.
Spädbarn (barn under 1 år)
-
Korvar/knackkorvar och charkvaror skall undvikas i kosten.
Barn under skolåldern
Om korvar/knackkorvar och charkvaror ingår i kosten, får deras sammanlagda mängd vara högst 150 g per vecka.
I praktiken innebär det till exempel
- 1 korvmåltid per vecka och 1 skiva charkvara per dag eller
- 2 korvmåltider per vecka, inga charkvaror eller
- 2 skivor charkvara per dag
Hos små barn i lekåldern (1-2-åringar) borde mängden vara mindre, högst
- 1 korvmåltid per vecka och då och då som charkvara
Med korv avses matkorvar, såsom knack-, grill- och länkkorv jämte råkorvar, såsom siskonkorv. Med charkvara avses påläggskorvar, såsom medvurst, balkan- och lördagskorvar och kallskuret, såsom kallskuren skinka, broilerkyckling eller kalkon. Skinkfrestelse motsvarar en korvmåltid.
Exempel på 150 g korvar, knackkorvar och/eller charkvaror
- 1,5 portionskorvar ( á 100 g)
- 5 knackkorvar ( á 30 g)
- 15 skivor charkvara ( á 10 g)
- 0,5 korvar och 10 skivor charkvara
- 3 knackkorvar och 6 skivor charkvara
- en tredjedels länkkorv ( á 500 g)