Bakgrund till rekommendationerna

Riskvärdering av barns och vuxnas exponering för nitrat och nitrit

I Livsmedelsverket har gjorts (2013) en riskvärdering av 1-, 3- och 6-åriga barns och vuxnas exponering för nitrat och nitrit.

Enligt riskvärderingen överstegs hos 14 procent av 3-åringarna och hos 11 procent av 6-åringarna det acceptabla dagliga intaget (ADI) som fastställts för nitrit. Hos ettåringarna (1 år) stannade exponeringen för nitrit under ADI-värdet. Största delen (85 %) av 3- och 6-åringarnas exponering härstammade från korvar/knackkorvar och charkvaror, i vilka nitrit tillsats som konserveringsmedel. De resterande 15 % av nitritexponeringen härstammade från hushållsvattnet. 

Enligt riskvärderingen översteg exponeringen ADI-värdet för nitrit hos ett par promille av de vuxna. Huvuddelen av exponeringen härstammade från korvar/knackkorvar och charkvaror.

Exponeringen för nitrat ur tillsatskällor är mycket liten, under 4 % av totalexponeringen hos såväl barn som vuxna. Största delen av exponeringen härstammar från produkter ur växtriket, som innehåller nitrat av naturen.

Sidan har senast uppdaterats 5.7.2019