Vitamin A och lever
Vad är vitamin A?
Vitamin A är ett oumbärligt näringsämne som spelar en central roll i många kroppsfunktioner. Vitamin A påverkar bland annat på synförmågan, cellernas tillväxt och differentiering, kroppens försvarsmekanismer och fostrets utveckling. Vår kropp förmår inte själv producera vitamin A, utan vitaminet måste fås ur kosten. Vitamin A förekommer i produkter från djurriket i form av retinoider och i produkter från växtriket i form av karotenoider, som i kroppen omvandlas till retinoider. Vitamin A är en allmän benämning på retinoidföreningar som har retinolets biologiska aktivitet. A-vitaminaktiviteten anges i form av retinolekvivalenter (RE). Av karotenoiderna i näringen har β-karotenet den största A-vitaminaktiviteten.
Vitamin A i födoämnen
Vitamin A är ett fettlösligt vitamin som lagras i levern. A-vitaminhalterna i lever är också högre än i något annat födoämne (Tabell 1). Andra födoämnen som innehåller rikliga mängder vitamin A är feta mjölkprodukter, näringsfetter och hönsägg. Mörkgröna bladgrönsaker och orangefärgade och röda grönsaker, frukter och bär innehåller rikliga mängder karotenoider.
Tabell 1. Genomsnittliga A-vitaminhalter i födoämnen. I animaliska produkter uppträder vitamin A i form av retinoider och i vegetabiliska produkter i form av karotenoider.
Födoämne |
Genomsnittlig A-vitaminhalt (μg RE/100 g) 1 |
Födoämne |
Genomsnittlig A-vitaminhalt (μg RE/100 g) 1 |
I form av retinoider |
I form av karotenoider |
||
Lever |
18 000 |
Nyponpuré |
1 230 |
Margarin, påläggsfett |
850 |
Morot |
774 |
Smör |
706 |
Batat |
767 |
Modersmjölksersättning (pulver) |
519 |
Grönkål |
766 |
Grädde (38% fett) |
334 |
Pumpa |
367 |
Hönsägg |
260 |
Spenat |
275 |
Ost |
231 |
Röd paprika |
243 |
Fisk |
67 |
Bladselleri |
243 |
Köttfärsbiff (svin/nöt) |
61 |
Broccoli |
85 |
Gödkyckling |
37 |
Purjolök |
83 |
Nötfile |
5 |
Bladsallat |
82 |
|
|
Tomat |
66 |
|
|
Ärter |
31 |
|
|
Appelsin |
10 |
1. Källa: Livsmedelsdatabasen Fineli®, www.fineli.fi
För mycket eller för litet av vitamin A?
Såväl brist på som överintag av vitamin A kan medföra hälsorisker. Brist på vitamin A är sällsynt i västvärlden. Däremot föreligger en risk för överintag av vitamin A i form av retinoider. Hos barn och vuxna yppar sig överintag i form av A-vitaminförgiftning och under graviditetstiden i form av störningar i fostrets utveckling. Symptomen på överintag av vitamin A är allmänna symptom, såsom huvudvärk och trötthet och symptom som yppar sig i huden, nervsystemet och rörelseorganen. Förgiftningsfall orsakade av födoämnen är ändå mycket sällsynta. Kontinuerligt överintag av lever, livsmedel som berikats med vitamin A eller kosttillskott som innehåller vitamin A kan orsaka A-vitaminförgiftning.
Karotenoider som fås av grönsaker har inte ens i stora doser konstaterats vara till skada. Långvarigt intag av särskilt β-karoten kan yppa sig i form av gulnad hud, men det är ändå helt ofarligt.