Smörsoppen (Suillus luteus) är en medelstor svamp som är slemmig vid fuktigt väder och blänker vid torrt väder. Hatten är brun; på unga smörsoppar är den halvklotformad, som äldre välvd till utbredd. Den gula smörfärgen finns under ytan, hos unga svampar är rören klargula men blir senare ljusgula. Den korta foten delas av en ring: från ringen nedåt är foten smutsvit, från ringen uppåt är den ljust gulaktig med små prickar. Smörsoppens smörgula kött mjuknar snabbt, men blånar inte.
Till smaken är smörsoppen mild och något syrlig, och doften beskrivs som svag och fruktig.
Smörsoppen växer i symbios med tallen och är mycket allmän och ger riklig skörd ända upp i Lappland. Den trivs till exempel intill skogsvägar och grustag. Skördesäsongen börjar i juli och fortsätter till september, ibland kan man få en ny skörd ännu i oktober.
Grynsoppen (Suillus granulatus) växer i symbios med tallen liksom smörsoppen, men grynsoppen har ingen ring och den är rätt sällsynt i Finland. Bland lärkträd kan man finna två slemmiga svampar med ring som påminner om smörsoppen: gula lärksoppen (Suillus grevillei) och rödbruna lärksoppen (Suillus clintonianus). De har bägge en längre fot och smalare ring än smörsoppen.
Smörsoppen är en smaklig, men arbetskrävande matsvamp. Den slemmiga hatthuden fastnar i fingrarna och gör händerna och svampkniven klibbiga, och därför låter många bli att plocka den. Man får bort ytskiktet och skräpet genom att vika den kluvna svampen i två halvor.
Smörsoppen kan läggas in i saltlag eller torkas: hatten skärs vertikalt i 5 millimeter tjocka skivor. Smörsoppar kan också frysas ned som förbehandlade.