Svart trumpetsvamp

Svarta trumpetsvampen (Craterellus cornucopioides) påminner om en svart och djup trumpet. Den småfjälliga hatten saknar skivor och är svart vid fuktigt väder men ljusnar då den torkar upp. Svampen smalnar av nedåt och det finns ingen gräns mellan den ihåliga foten och hatten. Foten är grå och slät eller svagt fårad, endast nedre delen är svart.

Köttet är tunt, läderartat och mörkt. Smaken är mild och doften beskrivs som fruktig eller aromatisk.

Det är ofta svårt att urskilja svarta trumpetsvampen bland torkade och hoprullade löv. Det är också svårt att urskilja delvis förskämda svampar eftersom de till utseendet inte skiljer sig nämnvärt från de andra. Att det tunna köttet är slakt och vattnigt tyder på att svampen är för gammal.

Svarta trumpetsvampen är allmän i södra Finlands lundar, men blir sällsyntare ju längre norrut man kommer. Arten kan också påträffas i mosstäcket i lövskogar och barrskogar. Det lönar sig att söka den på samma platser, även om de årliga variationerna är stora. Skördesäsongen börjar i augusti och fortsätter fram till oktob

Fotens bas smakar jord och är bitter och skärs bort före tillredningen. Det är bra att klyva svampen eftersom skräp lätt faller ner i den djupa, öppna trumpeten. Den är lätt att torka och det lyckas till och med i rumstemperatur. Torkning stärker aromen och det är bra att komma ihåg vid matlagning. Svarta trumpetsvampen är en utmärkt matsvamp, som ger soppor och såser en kraftig, mörk färg.

Sidan har senast uppdaterats 11.7.2019