Obehandlad mjölk

Använd obehandlad mjölk upphettad

Obehandlad mjölk (opastöriserad mjölk) hettas upp till minst 70 grader. Upphettningen kan göras separat eller till exempel i samband med matlagning. Upphettningsinstruktionen gäller både obehandlad mjölk köpt i butik och hämtad direkt från gården. Det står även på märkningen av förpackningen av obehandlad mjölk att mjölken endast används upphettad.

Varför obehandlad mjölk bör hettas upp

Opastöriserad mjölk kan innehålla olika bakterier som orsakar sjukdomar hos människor, såsom EHEC-bakterier, campylobacter, salmonella, listeria och yersinia (Yersinia enterocolitica och Yersinia pseudotuberculosis). Upphettning förstör dessa bakterier.

EHEC-bakterier och campylobacter kan förekomma i tarmkanalen hos nötkreatur. De orsakar inte sjukdom hos nötkreaturen. Bakterier kan hamna i mjölk under mjölkning. En liten mängd av dessa bakterier kan räcka för att orsaka sjukdom hos människor. Människor kan också få EHEC-infektion direkt från ett djur som bär på bakterien. Det är därför viktigt att tvätta händerna noggrant efter att ha rört vid djur och efter gårdsbesök. Salmonella kan också leva i nötkreaturens tarmkanal, men förekommer sällan hos finska nötkreatur. Listeria monocytogenes och yersinia-bakterier kan finnas både i miljön och i nötkreaturens tarmkanal. Dessa bakterier kan föröka sig i obenahdlad mjölk även vid kylskåpstemperatur.

Typiska symtom på EHEC-infektion är magsmärtor och blodig diarré. Speciellt hos vuxna kan infektionen också vara symtomfri. Små barn och äldre personer är mest mottagliga för att utveckla allvarliga sjukdomsformer (så kallat hemolytiskt uremiskt syndrom), som kan vara livshotande och leda till permanent njurskada.

Listeria kan orsaka allvarlig sjukdom hos äldre eller personer med nedsatt motståndskraft. Hos gravida kan listeriainfektion leda till missfall, för tidig födsel eller sjukdom hos det nyfödda barnet.

Campylobacter-, yersinia- och salmonellainfektioner kan orsaka symtom som feber, magsmärtor och diarré.En del av personerna som får infektionen kan utveckla följdsjukdomar, såsom reaktiv ledinflammation.

Sidan har senast uppdaterats 31.1.2025