E420 - Sorbitoler
additiv grupp
Sötningsmedel
beskrivning
En sockeralkohol som är mindre sött än socker, men innehåller lika mycket energi. Förekommer allmänt i naturen i bl.a. äpplen, plommon, körsbär och rönnbär. Stora mängder kan orsaka magknip. Framställs av stärkelse och glukos. Som sötningsmedel får användas till exempel i sockerfria eller energifattiga efterrätter, glass, godis utan tillsatt socker, sylter och marmelader, vissa kaffebröd och frukostflingor, såser, senap och dietiska produkter. Sockeralkoholer får inte användas i drycker. Kan binda vatten i sig själv och på grund av denna egenskap används den i livsmedel också för att reglera livsmedlets konsistens bland annat som fuktighetsbevarande medel, stabiliseringsmedel, fyllnadsmedel och bärare och som smakförstärkare. Om det är mer än 10 procent sockeralkoholer i en produkt, ska den märkas med uppgiften att överdriven konsumtion kan ha laxerande verkan. Användningsmängder har inte begränsats.
Godtagbart dagligt maximalt intag (ADI)
Behövs inte