Uppdatering av Oiva-anvisningarna

Ändringar i Oiva-anvisningarna 2.1.2024

1.4 Hushållsvattnets överensstämmelse med kraven

  • Anvisning 8014/04.02.00.01/2021 ersätter anvisning 10591.

1.5 Rena vattnets överensstämmelse med kraven

  • Anvisning 3039/04.02.00.01/2022 ersätter anvisning 16023.
  • Anvisning 8014/04.02.00.01/2021 ersätter anvisning 10591.

5.3 Tappställenas och vattenförbrukande utrustningens hygien

  • Anvisning 8014/04.02.00.01/2021 ersätter anvisning 10591.

8.2 Sensoriska uppföljningen av slaktkropparnas och organens renhet

  • I andra punkten för "att beakta" har det tillagts att även organen för fjäderfä bedöms.
  • I avsnittet om "saken som skall kontrolleras" har HACCP-systemet ersatts med HACCP-systemets tillämpande.
  • I riktlinjerna för bedömning har bedömningen för bra, bör korrigeras och dålig uppdateras från HACCP-system till HACCP-systemets genomförande; i avsnittet om utmärkt har "vid behov ett HACCP-system" ändrats till "vid behov genomförandet av ett tillräckligt HACCP-system". 

8.3 Hanteringen av mjölksyradekontaminationen av slaktkroppar från nötdjur

  • Saker som ska kontrolleras har ändrats från HACCP-systemet till HACCP-systemets genomförande

8.4 Hanteringen av trikinrisken

  • I "Att beakta" har ordet utomstående lagts till i frasen "Kompetensen hos utomstående laboratoriet ...".
  • "Saker som ska kontrolleras" har kompletteras med sista punkten "Trikinundersökning och kvalitetssäkring i småskaliga slakteri där trikinundersökning utförs i samband med officiell köttbesiktning (påverkar inte Oiva-bedömningen)".
  • Förteckningen över lagstiftning och vägledning har uppdaterats: Tillsatts numret för Livsmedelsverkets anvisning om Hälsomärkning, styckning och skärning av svinkroppar innan resultaten av trikinundersökningar är klara.

8.5 Tillverkningen av köttfärs och köttberedningar

  • Åldern på råvaran som används för tillverkning av köttberedningar har tagits bort från bedömningsexempelen.

8.6 Tillverkningen av mekaniskt urbenat kött

  • Namn för anvisningar har uppdaterats
  • Kraven för kylning i avsnittet "Utmärkt" har kompletterats
  • Defitionen av råmaterial i avsnittet "Bör korrigeras" har ändrats
  • Ett exempel av ett missförhållande som orsakar bedömningen "Dålig" har tillagts.

17.3 Egenkontrollundersökningarna av vatten och is

  • Anvisning 3039/04.02.00.01/2022 ersätter anvisning 16023.
  • Anvisning 8014/04.02.00.01/2021 ersätter anvisning 10591.

17.8 Egenkontrollen av histamin i fiskeriprodukter

  • Ändrade saker som ska kontrolleras: Provtagning för egenkontroll utförs på produkter tillverkade av fiskarter som är relevanta för histaminrisken för att kontrollera att de tillåtna histaminnivåerna i förordning (EG) nr 2073/2005 uppfylls.
  • Om myndigheten bedömer så kan antalet delprover minskas.
  • Bedömningskriterier för C: eller det finns inga lämpliga förutsättningar för att avstå
    från provtagning; Inga prover har tagits på riskprodukterna som tillverkats i livsmedelslokalen; och det finns inga lämpliga förutsättningar för att minska antalet delprover.
  • Livsmedelsverkets Handbok om fiskeriprodukter 3039/04.02.00.01/2022 och anvisningens Mikrobiologiska krav för livsmedel bilaga 2 och bilaga 6 har lagts till anvisningar.

Alla anvisningar för registrerad livsmedelsverksamhet:

2.1 Lokalernas lämplighet för idkad verksamhet

  • Livsmedelsverkets anvisning om övervakning av vatten och is i livsmedelslokaler: har lagts till.
  • Is och återvunnet vatten har lagts till saker som skall kontrolleras. Instruktionstexten gällande is och återvunnet vatten tog bort från avsnittet "saker som skall kontrolleras", då texten finns i Livsmedelsverkets anvisning om övervakning av vatten och is i livsmedelslokaler.

6.3 Varmförvaringen och återupphettningen av livsmedel

  • Anvisningens namn har ändrats.

16.7 Nationella funktionsmässiga lättnader

  • Anvisningens namn har ändrats.

17.1 Provtagningen och egenkontrollundersökningarna

  • Förtydligande och ändring av bedömningen av översynen av trender. 

Uppdaterade anvisningar, som är samma för godkända och registrerade livsmedelslokaler:

1.6 Egenkontrollens allmänna överensstämmelse med kraven

  • Kommissionens tillkännagivande 2022/C 355/01 ersätter kommissionens tillkännagivande 2016/C 278/01.

2.2 Lokalernas och konstruktionernas underhåll

  • Anvisningen tillämps i fortsättningen på både registrerade och godkända livsmedelslokaler.
  • Oiva-bedömningsanvisningar 2.2 för registrerade och godkända livsmedelslokaler har förenats.
  • Ändringnar av listan över saker som ska kontrolleras har gjorts.
  • Bedömningsexempel har ändrats. 

2.3 Inredningens, utrustningens, vattenutrustningens och arbetsredskapens underhåll

  • Anvisningen tillämps i fortsättningen på både registrerade och godkända livsmedelslokaler.
  • Oiva-bedömningsanvisningar 2.3 för registrerade och godkända livsmedelslokaler har förenats.
  • Ändringnar av listan över saker som ska kontrolleras har gjorts.
  • Bedömningsexempel har ändrats. 

3.1 Lokalernas allmänna ordning och renhet

  • Anvisningen tillämps i fortsättningen på både registrerade och godkända livsmedelslokaler.
  • Oiva-bedömningsanvisningar 3.1 för registrerade och godkända livsmedelslokaler har förenats.
  • Ändringnar av listan över saker som ska kontrolleras har gjorts.
  • Bedömningsexempel har ändrats.

3.2 Ytornas, inredningens, utrustningens och arbetsredskapens renhet

  • Anvisningen tillämps i fortsättningen på både registrerade och godkända livsmedelslokaler.
  • Oiva-bedömningsanvisningar 3.2 för registrerade och godkända livsmedelslokaler har förenats.
  • Ändringnar av listan över saker som ska kontrolleras har gjorts.
  • Bedömningsexempel har ändrats.

3.5 Skade- och andra djur

  • Lagstiftningen uppdaterad.

4.4 Uppföljningen av personalens hälsotillstånd

  • Bedömningen syns på Oiva-rapporten.

8.10 Fiskeriprodukters organoleptiska kvalitet

  • I punkten Att beakta har angivits:
    • Organoleptiska stickprover, som ingår i offentlig kontroll, ska utföras så långt det är möjligt vid landning, mottagning, produktion, lagring och detaljhandeln av fiskeriprodukter.
    • Vid bedömningen av den organoleptiska kvaliteten tillämpas i förekommande fall kriterierna för färskhetsklassificering i bilaga I till förordning (EG) nr 2406/96.
    • När det gäller de fiskeriprodukter som förtecknas i förordning (EG) nr 2406/96, ska det verifieras att fiskeriprodukternas färskhet åtminstone uppfyller de minimikrav som har fastställts i förordningen. För andra fiskeriprodukter används tillämpliga bedömningskriterier som fastställts av aktören.
  • Lagts till Saker som ska kontrolleras: Fiskeriprodukterna på basis av sina organoleptiska egenskaper är lämpliga som livsmedel.
  • Lagts till bedömningsexempel B: Det förekommer små brister i bedömningsprocedurer eller vid fastställandet av bedömningskriterier för den sensoriska bedömningen som utförs i egenkontroll.
  • Lagts till bedömningsexempel C: eller i planen för att hantera sakhelhelheten förekommer stora missförhållanden.
  • Referens till Handbok om fiskeriprodukter uppdaterad. 

11.2 Tillsättningen av näringsämnen i livsmedel

  • Under punkten Att beakta har förpackning och förmedling (agenturverksamhet) tagits bort.
  • Marknadsföring 13.3 har lagts till för samtidig granskning som Oiva-rad.
  • Ett omnämnande har lagts till om att vitsordet Bra kan ändras till vitsordet Bör korrigeras, om aktören trots upprepade anmärkningar inte gör anmälningar till Livsmedelsverket.
  • Preciseringar till exemplen har lagts till
  • Korrigering av numren på Livsmedelsverkets anvisningar, anvisning 6538/04.02.00.01/2021 ersätter anvisning 17059 och anvisning 6539/04.02.00.012021 ersätter anvisning 17051.

11.4 Nya livsmedel och nya processer

  • Anvisningens tillämpningsområde har utvidgats till att omfatta servering av livsmedel
  • Överensstämmelse med kraven för godkända nya livsmedel har lagts till de ärenden som ska kontrolleras
  • Unionens förteckning över godkända nya livsmedel har lagts till i lagstiftningsförteckningen
  • Numret på anvisningen för återkallelse och länk till förteckningen över nya livsmedel har uppdaterats

12.1 Kosttillskott

  • Anvisningen har i sin helhet preciserats och omorganiserats.
  • Raderat förmedling i punkten Att beakta.
  • Granskning av förbjudna eller begränsade ämnen i bilaga III till förordningen om berikning har lagts till i saker som ska kontrolleras.
  • Narkotika och dopingmedel har avlägsnats från de saker som ska kontrolleras, eftersom dessa bedöms i punkt 11.4 (Nya livsmedel och nya processer).
  • Preciserat och lagt till exempel på bedömningskriterierna, bl.a. ett omnämnande har lagts till om att vitsordet Bra kan ändras till vitsordet Bör korrigeras, om aktören trots upprepade anmärkningar inte gör anmälningar till Livsmedelsverket.
  • Förteckningen över lagstiftning och anvisningar har uppdaterats: förordningen om berikning har lagts till, lagstiftningen om narkotika och dopingmedel har strukits (narkotika och dopingmedel bedöms i punkt 11.4) samt uppdaterat läkemedelsförteckningens nummer och länken i kommissionens toleransanvisning.

12.2 Livsmedel för specifika grupper

  • Under punkten Att beakta har förpackning och förmedling (agenturverksamhet) tagits bort.
  • Ett omnämnande har lagts till om att vitsordet Bra kan ändras till vitsordet Bör korrigeras, om aktören trots upprepade anmärkningar inte gör anmälningar till Livsmedelsverket.

12.3 Livsmedel med skyddad beteckning

  • Definitioner av de olika klasserna för skyddad beteckning har lagts till
  • Skillnaden mellan aktörer som tillverkar livsmedel med skyddad beteckning och andra aktörer som tillverkar/förpackar/importerar/förmedlar/serverar livsmedel med skyddad beteckning har tydliggjorts.
  • Exempel har lagts till
  • Länkar till kommissionens databaser har uppdaterats

12.6 De särskilda garantierna som gäller salmonella och anmälningar om import från inre marknaden

  • Saker som ska kontrolleras/har bifogats: provtagnings- och undersökningsplan som förutsätts för salmonella har efterföljts (kontrolleras i samband med 17.1)
  • Livsmedelslagens nummer har uppdaterats
  • Bifogats länk till anvisningen 2529/04.02.00.01/2021/2 gällande vissa köttsorter som omfattas av särskilda salmonellagarantier, anvisning för livsmedelstillsynen och företagare.

13.3 Marknadsföringen

  • Anvisningens språk och layout har förenklats.
  • Till de ärenden som granskas har ett omnämnande lagts till om att företagarens marknadsföring också bör granskas i ett helhetsperspektiv med jämna mellanrum.
  • Till de ärenden som granskas har ett omnämnande lagts till om att de obligatoriska livsmedelsuppgifter som påståendena förutsätter ska anges både på förpackningen och vid distansförsäljning på finska och svenska.
  • Ett omnämnande har lagts till om att vitsordet God kan ändras till vitsordet Bör korrigeras, om företagaren trots anmärkningen inte korrigerar de nämnda missförhållandena eller kan motivera användningen av påståendena.
  • För vitsorden har man lagt till exempel på att företagaren inte kan motivera användningen av påståendena.
  • Adresserna till kommissionens och EFSA:s register samt numren i Livsmedelsverkets anvisningar har korrigerats.

13.5 Information som särskild lagstiftning om fiskeri- och vattenbruksprodukter förutsätter

  • Punkten att beakta har kompletterats i fråga om anmälan om misstanke om överträdelse gällande havsfisk.
  • Ett exempel har lagts till i D-bedömningen.
  • En hänvisning till lagen om ett påföljdssystem för och tillsynen över den gemensamma fiskeripolitiken 2014/1188 har lagts till.

17.12 Resterna av bekämpningsmedel

  • Rubriken har ändrats från växtskyddsmedel till bekämpningsmedel.
  • Lagstiftningen har uppdaterats

17.13 Främmande ämnen som härstammar från omgivningen

  • Lagstiftningen har uppdaterats.

17.14 Mögeltoxinerna

  • Mjöldrygealkaloider tillsatt i anvisningen
  • Lagstiftningen har uppdaterats.

17.15 Främmande ämnena som uppkommer under processen

  • Lagstiftningen har uppdaterats. 

17.16 Övriga främmande ämne

  • Lagstiftningen uppdaterad
  • Pyrrolizidinalkaloider, opiumalkaloider och Δ9 -THC-ekvivalenter har lagts till i förteckningen över främmande ämnen för vilka ett föreskrivet gränsvärde (EU) 2023/915 har fastställts.

 

 

Sidan har senast uppdaterats 17.1.2024