Uppdatering av Oiva-anvisningarna

Ändringar i Oiva-anvisningarna 2.1.2025

I början av året, 2.1.2025, gjordes följande uppdateringar av Oiva-anvisningarna:

Uppdaterade anvisningar för godkända livsmedelslokaler:

1.4 Hushållsvattnets överensstämmelse med kraven

  • Omnämnande att vattenånga som används i livsmedelslokalen inte får orsaka någon kontaminationsrisk har lagts till saker som ska kontrolleras och bedömningsexempelen.

1.5 Rena vattnets överensstämmelse med kraven

  • Omnämnande att vattenånga som används i livsmedelslokalen inte får orsaka någon kontaminationsrisk har lagts till saker som ska kontrolleras och bedömningsexempelen.

5.3 Tappställenas och vattenförbrukande utrustningens hygien

  • Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 ersätter kontrollförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung (EG) nr 854/2004/EY.
  • Omnämnande av renheten hos utrustningen som använder vattenånga har lagts till saker som ska kontrolleras.

8.6 Tillverkningen av mekaniskt urbenat kött

  • Det sista exemplet på betyget Utmärkt har uppdaterats.
  • I det sista exemplet på betyget Dåligt i den finskspråkiga bedömningsanvisningen har den tidigare använda termen köttberedningar korrigerats till köttprodukter.

19.1 Kvalitets- och viktklassificeringen av ägg

  • Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2465 ersätter kommissionens förordning (EG) nr 589/2008.

19.2 Stämplingen av ägg och märkningarna på förpackningarna

  • Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2465 kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/2466 ersätter kommissionens förordning (EG) nr 589/2008. Referensen till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 har lagts till.

19.3 Bokföringen över äggen i äggpackerier

  • Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/2466 ersätter kommissionens förordning (EG) nr 589/2008.

Uppdaterade anvisningar för registrerade livsmedelslokaler:

2.1 Lokalernas lämplighet för idkad verksamhet

  • Hygien relaterad till vattenånga och dess användning och källan till hushållsvatten har lagts till de saker som skall kontrolleras
  • Hygien relaterad till is och dess användning har tagits bort, eftersom ärendet övervakas i rad 5.4

6.9 Temperaturkontrollen i försäljning och servering

  • Temperatur-tidskombinationer är lagt till saker som ska kontrolleras och också till Oiva-utvärderingsexemplen.

7.1 Hygienen vid försäljning och servering

  • Serveringstid togs bort från objekt som ska kontrolleras, eftersom den enda lagstadgade begränsningen relaterad till tillgänglig serveringstid (12 oC 4 h) flyttades till punkt 6.9.
  • Det har förtydligats att hållbarhetstid för egentillverkade livsmedel uppskattas i punkt 5.6.

Uppdaterade anvisningar, som är samma för godkända och registrerade livsmedelslokaler:

11.1 Tillsatsämnen, aromer och enzymer

  • Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2067 har lagts till.

12.2 Livsmedel för specifika grupper

  • Uppdaterade Social- och hälsovårdsministeriets förordning 633/2024 under Lagstiftning och anvisningar
  • Uppdaterade informationen att omnämnanden som hänför sig till DHA får endast användas för modersmjölksersättningar som släpps ut på marknaden före den 22 februari 2025

12.3 Livsmedel med skyddad beteckning

  • Uppdaterade ändrade lagstiftningsakter och författningar
  • Uppdaterade Livsmedelsverkets anvisning för tillsyn över livsmedel med skyddad beteckning ändrat namn och nummer, samt förenhetligade uttryck i bedömningsanvisningen och kontrollanvisningen
  • Exempel har lagts till

12.6 De särskilda garantierna som gäller salmonella och anmälningar om import från inre marknaden

  • Gemensamma EES-kommitténs beslut nr 247/2019 och nr 137/2007 har lagts till

13.1 Den obligatoriska informationen som ska ges om livsmedel (förpackade och oförpackade livsmedel)

  • Anvisning om tillsynen över märkningar och påskrifter på förpackningarna (Livsmedelsverkets anvisning 17055) borttagen från

13.2 Näringsdeklarationen

  • Anvisning om tillsynen över märkningar och påskrifter på förpackningarna (Livsmedelsverkets anvisning 17055) borttagen från

13.6 Angivande av ursprungslandet för mjölk jämte mjölk och kött som använts som ingrediens i ett livsmedel

  • Jord-och skogsbruksministeriets förordning (218/2017) har uppdaterats.

14.1 Förpackningsmaterialen och andra kontaktmaterial

  • Uppdaterade lättnaden för småskalig verksamhet för att köpa kontaktmaterial i grossist- eller detaljhandeln. Begränsad lättnad till endast köp från finsk grossist eller detaljhandel, inkl. webbutik.

15.3 Leveransen av livsmedel och transportförhållandena

  • Avsnittet i vägledningen ”Man kontrollerar att förpackningarna är hela och rena. Felaktiga sänds inte.” har ändrats. Det nya formatet är: ”Man kontrollerar att livsmedel, förpackningar och transportpallar är hela och rena. Felaktiga sänds inte.”

17.12 Resterna av bekämpningsmedel

  • I texten har term växtskyddsmedel ändrats till bekämpningsmedel.

17.16 Övriga främmande ämne

  • Perklorat har lagts till i förteckningen över främmande ämnen för vilka ett föreskrivet gränsvärde (EU) 2023/915 har fastställts.

18.1 Oiva-rapportens presentation

  • Att beakta har uppdaterats: Företagaren måste själv skriva ut Oiva-rapporten. Utskriften kan vara antingen färg eller svartvit.
  • I exemplet med den Bra bedömningen har hänvisningen till den ursprungliga färgen i Oiva-rapporten tagits bort.
Sidan har senast uppdaterats 2.1.2025