Ändringar i Oiva-anvisningarna 2.1.2025
I början av året, 2.1.2025, gjordes följande uppdateringar av Oiva-anvisningarna:
Uppdaterade anvisningar för godkända livsmedelslokaler:
1.4 Hushållsvattnets överensstämmelse med kraven
- Omnämnande att vattenånga som används i livsmedelslokalen inte får orsaka någon kontaminationsrisk har lagts till saker som ska kontrolleras och bedömningsexempelen.
1.5 Rena vattnets överensstämmelse med kraven
- Omnämnande att vattenånga som används i livsmedelslokalen inte får orsaka någon kontaminationsrisk har lagts till saker som ska kontrolleras och bedömningsexempelen.
5.3 Tappställenas och vattenförbrukande utrustningens hygien
- Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627 ersätter kontrollförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung (EG) nr 854/2004/EY.
- Omnämnande av renheten hos utrustningen som använder vattenånga har lagts till saker som ska kontrolleras.
8.6 Tillverkningen av mekaniskt urbenat kött
- Det sista exemplet på betyget Utmärkt har uppdaterats.
- I det sista exemplet på betyget Dåligt i den finskspråkiga bedömningsanvisningen har den tidigare använda termen köttberedningar korrigerats till köttprodukter.
19.1 Kvalitets- och viktklassificeringen av ägg
- Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2465 ersätter kommissionens förordning (EG) nr 589/2008.
19.2 Stämplingen av ägg och märkningarna på förpackningarna
- Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens delegerade förordning (EU) 2023/2465 kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/2466 ersätter kommissionens förordning (EG) nr 589/2008. Referensen till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 853/2004 har lagts till.
19.3 Bokföringen över äggen i äggpackerier
- Lagstiftning har uppdaterats. Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2023/2466 ersätter kommissionens förordning (EG) nr 589/2008.
Uppdaterade anvisningar för registrerade livsmedelslokaler:
2.1 Lokalernas lämplighet för idkad verksamhet
- Hygien relaterad till vattenånga och dess användning och källan till hushållsvatten har lagts till de saker som skall kontrolleras
- Hygien relaterad till is och dess användning har tagits bort, eftersom ärendet övervakas i rad 5.4
6.9 Temperaturkontrollen i försäljning och servering
- Temperatur-tidskombinationer är lagt till saker som ska kontrolleras och också till Oiva-utvärderingsexemplen.
7.1 Hygienen vid försäljning och servering
- Serveringstid togs bort från objekt som ska kontrolleras, eftersom den enda lagstadgade begränsningen relaterad till tillgänglig serveringstid (12 oC 4 h) flyttades till punkt 6.9.
- Det har förtydligats att hållbarhetstid för egentillverkade livsmedel uppskattas i punkt 5.6.
Uppdaterade anvisningar, som är samma för godkända och registrerade livsmedelslokaler:
11.1 Tillsatsämnen, aromer och enzymer
- Kommissionens genomförandeförordning (EU) 2024/2067 har lagts till.
12.2 Livsmedel för specifika grupper
- Uppdaterade Social- och hälsovårdsministeriets förordning 633/2024 under Lagstiftning och anvisningar
- Uppdaterade informationen att omnämnanden som hänför sig till DHA får endast användas för modersmjölksersättningar som släpps ut på marknaden före den 22 februari 2025
12.3 Livsmedel med skyddad beteckning
- Uppdaterade ändrade lagstiftningsakter och författningar
- Uppdaterade Livsmedelsverkets anvisning för tillsyn över livsmedel med skyddad beteckning ändrat namn och nummer, samt förenhetligade uttryck i bedömningsanvisningen och kontrollanvisningen
- Exempel har lagts till
12.6 De särskilda garantierna som gäller salmonella och anmälningar om import från inre marknaden
- Gemensamma EES-kommitténs beslut nr 247/2019 och nr 137/2007 har lagts till
13.1 Den obligatoriska informationen som ska ges om livsmedel (förpackade och oförpackade livsmedel)
- Anvisning om tillsynen över märkningar och påskrifter på förpackningarna (Livsmedelsverkets anvisning 17055) borttagen från
13.2 Näringsdeklarationen
- Anvisning om tillsynen över märkningar och påskrifter på förpackningarna (Livsmedelsverkets anvisning 17055) borttagen från
13.6 Angivande av ursprungslandet för mjölk jämte mjölk och kött som använts som ingrediens i ett livsmedel
- Jord-och skogsbruksministeriets förordning (218/2017) har uppdaterats.
14.1 Förpackningsmaterialen och andra kontaktmaterial
- Uppdaterade lättnaden för småskalig verksamhet för att köpa kontaktmaterial i grossist- eller detaljhandeln. Begränsad lättnad till endast köp från finsk grossist eller detaljhandel, inkl. webbutik.
15.3 Leveransen av livsmedel och transportförhållandena
- Avsnittet i vägledningen ”Man kontrollerar att förpackningarna är hela och rena. Felaktiga sänds inte.” har ändrats. Det nya formatet är: ”Man kontrollerar att livsmedel, förpackningar och transportpallar är hela och rena. Felaktiga sänds inte.”
17.12 Resterna av bekämpningsmedel
- I texten har term växtskyddsmedel ändrats till bekämpningsmedel.
17.16 Övriga främmande ämne
- Perklorat har lagts till i förteckningen över främmande ämnen för vilka ett föreskrivet gränsvärde (EU) 2023/915 har fastställts.
18.1 Oiva-rapportens presentation
- Att beakta har uppdaterats: Företagaren måste själv skriva ut Oiva-rapporten. Utskriften kan vara antingen färg eller svartvit.
- I exemplet med den Bra bedömningen har hänvisningen till den ursprungliga färgen i Oiva-rapporten tagits bort.