Syftet med riktlinjerna för god praxis är att bistå företagen i hanteringen av riskerna inom branschen och i uppfyllandet av överensstämmelsen med kraven. Riktlinjerna kan utnyttjas särskilt inom de sektorer, där verksamheten överensstämmer med allmänt kända förfaranden. Det är frivilligt för företagen att utnyttja riktlinjerna.
Riktlinjerna ska omfatta alla betydande risker inom verksamheten. I dem har tydligt beskrivits med vilka metoder riskerna hanteras och vilka korrigerande åtgärder som vidtas i problemsituationer. Riskhanteringsmetoderna kan beskrivas på ett pragmatiskt och enkelt sätt. Någon detaljerad formell identifiering av riskernas karaktär och de kritiska styrpunkterna behövs inte alltid. I riktlinjerna kombineras ofta god hygienpraxis med HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points, riskanalys och kritiska styrpunkter).
Utarbetas av branschen
Branschen tar initiativet till utarbetandet av riktlinjerna för god praxis inom sin bransch. Man informerar Livsmedelsverket innan riktlinjerna utarbetas och säkerställer så att synpunkterna hos myndigheten i fråga beaktas i ett tillräckligt tidigt stadium.
Branschen utarbetar själv riktlinjerna. Arbetsgruppen som utarbetar riktlinjerna för god praxis kan, om man så önskar, leverera en plan och en tidtabell över utarbetandet av riktlinjerna till Livsmedelsverket för kommentarer, men Livsmedelsverket förutsätter inte detta.
Grupper som utarbetar riktlinjer inom samma bransch borde agera i samarbete eller utarbeta en allmän riktlinje. Branschen ber om utlåtanden från sådana instanser, som riktlinjerna på ett eller annat sätt gäller. Sådana instanser kan vara till exempel konsumentorganisationer. Riktlinjernas innehåll ska kunna tillämpas inom hela den bransch som det gäller.
Hänvisningar till författningar och anvisningar som hänför sig till riktlinjer för god praxis och egenkontroll i fråga om livsmedel, foder och primärproduktion har sammanförts i bilagan till Utvärderingen av riktlinjerna för god praxis pdf. (på finska)
Utvärderas av Livsmedelsverket
Livsmedelsverket utvärderar utarbetandet av riktlinjerna för god praxis och riktlinjernas innehåll. Med tanke på det lämnas för riktlinjerna som utvärderas en anmälan till Livsmedelsverket om
- kontaktuppgifterna och kontaktpersonen för den instans som utarbetar riktlinjerna för god praxis
- riktlinjernas namn
- riktlinjernas tillämpningsområde dvs. vilken bransch riktlinjerna är avsedda för
- de medlemmar i arbetsgruppen som deltar i utarbetandet av riktlinjerna
- vem som man bett om utlåtande av och vem som hörts i utarbetandet av riktlinjerna
Riktlinjerna sänds för utvärdering till adressen:
Livsmedelsverket / Riktlinjer för god praxis,
Mustialagatan 3,
00790 Helsingfors
eller med e-post till adressen kirjaamo(at)ruokavirasto.fi
Livsmedelsverket säkerställer att riktlinjerna överensstämmer med Europeiska gemenskapens hygienförfattningar och att riktlinjerna kan tillämpas inom de branscher som de är avsedda för. I utvärderingen understryks riktlinjernas lämplighet för en överensstämmelse med de allmänna och särskilda hygienkraven jämte analyseringen av riskerna med livsmedel och foder och beaktandet av de kritiska styrpunkterna. Den som utarbetat riktlinjerna ombes vid behov ändra riktlinjerna, om riktlinjerna enligt utvärderingen inte uppfyller kraven.
Europeiska kommissionen upprätthåller ett register
Då riktlinjerna har utvärderats i Livsmedelsverket och de har konstaterats uppfylla kraven, lägger Livsmedelsverket till riktlinjerna i Europeiska kommissionens register över riktlinjer för god praxis Register of national guides to good hygiene practice. Med tanke på det ber man den som utarbetat riktlinjerna om
- publikationens namn på finska och engelska,
- utgivaren och utgivningsåret,
- eventuella språkversioner,
- en länk till publikationens webbplats och dokument och
ett eventuellt ISBN-nummer.
Riktlinjerna för god praxis är offentligt tillgängliga
Av den som utarbetat riktlinjerna förutsätts aktiv distribution till branschen. Livsmedelsverket informerar om riktlinjer som man utarbetat och som uppfyller kraven på sin webbplats. I ett register på Europeiska kommissionens webbplats finns en förteckning över och mer information om riktlinjer för god praxis som alla medlemsländer utvärderat och som uppfyller kraven.
Anvisning om Utvärdering av riktlinjerna för god praxis med blankett (doc) (på finska)