Kontroll- och identifieringsmärket som en del av spårbarheten

Kontrollmärket

Med kontrollmärket avses en stämpel, med vilken en slaktkropp som godkänts i köttbesiktningen märks med i slakteriet som avslutning på köttbesiktningen. Kontrollmärkningen görs på slaktkroppens utsida. Kontrollmärkets form och storlek har fastställts i lagstiftningen. Kontrollmärket anger landet där slakteriet är beläget och slakteriets godkännandenummer.  Livsmedelsverket upprätthåller ett register över godkända livsmedelslokaler i köttbranschen. Slaktkroppar från fjäderfä och djur som hör till småvilt märks ändå inte med ett kontrollmärke som avslutning på köttbesiktningen utan förpackningarna eller emballagen till sådana märks med ett identifieringsmärke.

Kontrollmärket.

Den godkända modellen på ett kontrollmärke är en oval. Utöver landskoden ingår i ovalen i EU-länder en kod som beskriver EU.

Identifieringsmärket

Identifieringsmärket påvisar att ett livsmedel av animaliskt ursprung har tillverkats eller bearbetats i en av myndigheten godkänd och övervakad livsmedelslokal. Identifieringsmärket anbringas på produktens emballage, förpackning eller etikett. Identifieringsmärkets modell har fastställts i lagstiftningen. Det anger landet där den godkända livsmedelslokalen är belägen och livsmedelslokalens godkännandenummer. Den lokala livsmedelstillsynsmyndigheten ger mer information om märkningskraven på produkter.

Med hjälp av kontroll- och identifieringsmärket finner man kontaktuppgifterna för en godkänd livsmedelslokal i Livsmedelsverkets register.

En godkänd livsmedelslokals godkännandenummer berättar var ett livsmedel har tillverkats. Livsmedelsverket upprätthåller ett register över godkända livsmedelslokaler i kött-, fisk-, mjölk- och äggbranschen. Livsmedelsverkets register över anläggningar består av tre sidor: första sidan, en sida med en förteckning över anläggningar och en sida med förklaringar. Över dessa sidor finns en meny nedtill till vänster på registersidan. På registrets sida över anläggningar kan man utgående från godkännandenumret i kontroll- eller identifieringsmärket söka en godkänd livsmedelslokals namn, dess läge och verksamheterna som godkänts för den. Av registret framgår också om livsmedelslokalen är underställd kommunens, regionförvaltningsverkets eller Livsmedelsverkets tillsyn. På sidan Förklaringar finner man förklaringar till förkortningarna som förekommer på sidan med en förteckning över anläggningarna.

Sidan har senast uppdaterats 14.10.2022