Godkännande av slakteri

Enligt livsmedelslagstiftningen krävs godkännande av livsmedelslokaler eller anläggningar som hanterar livsmedel av animaliskt ursprung. Slakterier och vilthanteringsanläggningar samt livsmedelslokaler inom köttbranschen i anslutning till dessa godkänns av Livsmedelsverket. Livsmedelsföretagaren ska ansöka om godkännande enligt livsmedelslagen för sin livsmedelslokal innan verksamheten inleds eller innan verksamheten eller livsmedelslokalens konstruktioner ändras väsentligt. Verksamheten får inte inledas och verksamheten eller strukturerna får inte ändras väsentligt utan myndighetens godkännande.

Livsmedelsverket godkänner slakterier, småskaliga slakterier och vilthanteringsanläggningar samt livsmedelslokaler inom köttbranschen i anslutning till dessa. Funktioner som kräver separat godkännande är:

  • slakt
  • styckning av kött (styckningsanläggning)
  • TSE-godkännanden för styckningsanläggningar (gäller styckningsanläggningar som är anslutna till slakterier för nötkreatur, får och getter)
    • avlägsnande av ryggmärg från får/get vid styckningsanläggningen
    • avskiljande av kött från nötkreaturs huvud vid styckningsanläggningar
  • framställning av köttfärs
  • framställning av råa köttberedningar
  • framställning av maskinurbenat kött (MSM)
  • framställning av köttprodukter

Godkännande av en ny anläggning

Ansökan om godkännande

Godkännande av slakterier, vilthanteringsanläggningar och livsmedelslokaler i anslutning till dessa ansöks skriftligen hos Livsmedelsverket. Bestämmelser om innehållet i ansökan om godkännande finns i jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien (JSMf 318/2021, 5 §).

I ansökan ska framgå:

  1. företagarens namn och kontaktuppgifter. Dessutom ska företagarens hemkommun framgå, om företagaren har en mobil livsmedelslokal
  2. företagarens företags- och organisationsnummer eller, om sådant saknas, personbeteckning,
  3. livsmedelslokalens namn och kontaktuppgifter
  4. livsmedelslokalens besöksadress och placeringskommun eller, i fråga om en mobil livsmedelslokal, den adress där inspektion för godkännande kan utföras
  5. verksamhetens art och dess uppskattade omfattning
  6. beräknad tidpunkt för inledande av verksamheten
  7. en beskrivning av egenkontrollen
  8. en redogörelse för avskiljande av funktionerna i tidsmässigt hänseende och för anpassningar och undantag
  9. en redogörelse för ventilation, vattenförsörjning, avloppshantering, avfallshantering och hantering av biprodukter
  10. en beskrivning av ytmaterialet i produktions-, lager-, städ-, transport- och personalutrymmen

Till ansökan ska fogas

  1. livsmedelslokalens situationsplan, planritning och VVS-ritning, av vilka lokalerna och deras användningsändamål samt placeringen av anordningar och inventarier framgår. Av planritningarna ska framgå
    1. transportrutterna för råvaror, tillverkningsämnen, färdiga livsmedel, förpackningsmaterial, biprodukter och avfall
    2. rutterna för personalen, inklusive underhålls-, transport- och städpersonalen
    3. placeringen av tappvattenställen samt tvätt- och desinfektionsplatser och golvbrunnar,
    4. temperaturerna i kylda utrymmen
  2. uppgift om lokalernas användningsändamål enligt den huvudritning som byggnadstillsynsmyndigheten har godkänt och om eventuella anhängiga tillstånd.

Till ansökan ska dessutom fogas anvisningar om standardrutiner för avlivning av djur och åtgärder i anslutning till dessa enligt artikel 6 i rådets förordning (EG) nr 1099/2009 (avlivningsförordningen). Avlivningsförordningens krav gäller inte vilthanteringsanläggningar.

Mer information:

Ansökan kan vara fritt formulerad eller alternativt kan man använda Livsmedelsverkets blankett
ansökningsmall (doc) (på finska)

Om det är ändamålsenligt att i ett småskaligt slakteri utnyttja undantag från besiktning efter slakt enligt artikel 7 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2019/624 eller artikel 13 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2019/627, men dess årliga slaktmängd skulle överstiga de maximala slaktmängderna (1 000 djurenheter klöv- och hovdjur per år eller 150 000 djur per år som hör till fjäderfä, hardjur eller frilevande småvilt) som anges i den förordningen, ska småskaliga slakterier ansöka separat om tillstånd att utnyttja undantagen. 

Mer information:

En undertecknad ansökan om godkännande med bilagor lämnas in till Livsmedelsverkets köttbesiktningsenhet på adressen:

Livsmedelsverket / enheten för köttbesiktning
PB 100
00027 LIVSMEDELSVERKET

eller elektroniskt till Livsmedelsverkets registratorskontor på adressen kirjaamo@ruokavirasto.fi 

Det levererade materialet ska innehålla beskrivningar av framställningslokalen, konstruktionerna och verksamheten, så att det kan bedömas om verksamheten överensstämmer med lagstiftningen. Livsmedelsverket kan också begära andra utredningar och handlingar som behövs för behandlingen av ansökan av sökanden eller begära att sökanden klargör ett ärende eller en beskrivning som eventuellt har presenterats ofullständigt. Ärendet anhängiggörs när alla utredningar som är väsentliga för avgörandet av ärendet har anlänt till Livsmedelsverket. Beslutet om godkännande fattas inom 60 dygn från att ärendet anhängiggjorts om inte ärendets omfattning, ansökans bristfällighet eller någon annan särskild orsak förutsätter längre behandling av ärendet.

Inspektion inför godkännande och beslut om godkännande

Innan Livsmedelsverket kan godkänna slakteriet ska det besöka slakteriet för en inspektion inför godkännande. En inspektion inför godkännande kan utföras först efter att livsmedelsföretagaren har lämnat in en ansökan om godkännande, Livsmedelsverket har behandlat ansökan med bilagor och slakteriet är nästan färdigt att inleda verksamheten. Planen för egenkontroll ska också ha levererats till Livsmedelsverket i sin helhet före inspektionen inför godkännande, så att planens innehåll och omfattning kan bedömas i samband med godkännandet av slakteriet.

När det skriftliga materialet har kontrollerats och den slutliga inspektionen inför godkännande har utförts bedömer Livsmedelsverket helheten och avgör om slakteriets konstruktioner och verksamheten som helhet uppfyller kraven. Livsmedlet skriver ett beslut om godkännande av slakteriet. Slakteriet får inleda sin verksamhet först när det har fått ett positivt beslut om godkännande. I samband med godkännandet av slakteriet ger Livsmedelsverket ett godkännandenummer (anläggningsnummer).

För alla beslut debiteras en avgift enligt tillsynsmyndighetens taxa (jord- och skogsbruksministeriets förordning om Livsmedelsverkets avgiftsbelagda prestationer 1193/2021).

Egenkontroll

Bestämmelser om egenkontroll, det vill säga permanenta förfaranden som grundar sig på HACCP-principer, finns i artiklarna 4 och 5 i allmänna förordningen om livsmedelshygien (EG) nr 852/2004, i bilagorna II och III till hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung (EU) nr 853/2004 och i 15 § i livsmedelslagen (297/2021).

Livsmedelsföretagaren ska ha ett system som möjliggör identifiering och hantering av risker i anslutning till verksamheten och se till att den verksamhet som bedrivs i livsmedelslokalen samt de livsmedel som produceras uppfyller de krav som ställs på dem i lagstiftningen. En separat skriftlig plan för egenkontroll krävs inte, utan det system som lagen förutsätter kan också vara exempelvis ett system för livsmedelssäkerhet eller ett kvalitetsledningssystem. I småskalig verksamhet kan företagarens egna arbetsanvisningar i vissa fall betraktas som ett lagstadgat system. Även om en skriftlig plan för egenkontroll inte krävs ska resultaten av egenkontrollen registreras med tillräcklig noggrannhet, så att tillsynsmyndigheten på basis av dokumentationen kan få uppgifter om omständigheter som är väsentliga för tillsynen. Registreringarna av egenkontrollen ska innehålla dokument om genomförandet av egenkontrollen, mätningar, undersökningar och utredningar i anslutning till denna samt av vidtagna korrigerande åtgärder och anmälningar till myndigheterna. Inspelningarna ska vara tillgängliga i vederbörande livsmedelslokal.

I egenkontrollen ska ingå de undersökningar som förutsätts i kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005 om mikrobiologiska kriterier för livsmedel. Livsmedelsverkets anvisningar om mikrobiologiska krav på livsmedel, tillämpningen av kommissionens förordning (EG) nr 2073/2005 samt allmänna anvisningar om mikrobiologiska undersökningar av livsmedel kan användas som hjälp vid utarbetandet av provtagningsplanen.

I samband med godkännandet av ett slakteri bedömer Livsmedelsverkets köttbesiktningsenhet om systemet för egenkontroll är tillräckligt. Livsmedelsföretagaren ska visa att man med hjälp av systemet identifierar och hanterar risker förenade med verksamheten och att livsmedlen och hanteringen av dem uppfyller lagstiftningens krav. Efter godkännandet av slakteriet och inledandet av verksamheten kan tillsynsmyndigheten (besiktningsveterinären) uppmana systemet för egenkontroll att korrigeras, om det inte är tillräckligt för att identifiera och hantera hälsoriskerna.

Mer information:

Behörighetsintyg

När ett slakteri eller ett småskaligt slakteri inrättas ska man beakta att alla personer som deltar i avlivning av djur och i åtgärder i anslutning till denna enligt avlivningsförordningen (EG) nr 1099/2009 måste ha ett behörighetsintyg.

Mer information:

 

Väsentlig ändring av anläggningens verksamhet

En väsentlig ändring av verksamheten eller konstruktionerna vid ett slakteri eller en vilthanteringsanläggning samt i de godkända livsmedelslokalerna i anslutning till dem kräver Livsmedelsverkets godkännande innan ändringen kan implementeras. En väsentlig förändring är exempelvis driftsättning en ny funktion (såsom en ny djurart som ska slaktas, inledande av framställning av köttfärs), ändring av lokalernas användningssyfte (exempelvis omvandling av lager för förpackningstillbehör till förpackningsanläggning) eller utvidgning av verksamheten/lokalerna.

Ansökan om godkännande av en väsentlig ändring görs genom en informell ansökan som beskriver de ändringar som ska genomföras och beräknad tidtabell för genomförandet. I samband med en väsentlig ändring av verksamheten behöver ansökan om godkännande inte innehålla alla de utredningar som nämns i JSMf 318/2021, om de är kända för myndigheten eller tidigare inlämnade utredningar är giltiga. Som bilaga till ansökan räcker uppgiften om uppdatering av egenkontrollsystemet och en eventuell skriftlig plan för egenkontroll till ändrade delar. Vid behov ska dessutom en uppdaterad planritning fogas till ansökan. Om den väsentliga ändringen gäller nya djurarter som ska slaktas, ska till ansökan i enlighet med avlivningsförordningen dessutom fogas anvisningar om standardrutiner för avlivning av de nya djurarterna som ska slaktas. Också ärenden gällande behörighetsintyg ska beaktas. I samband med behandlingen av ansökan kan Livsmedelsverket begära andra behövliga tilläggsuppgifter och utredningar om ändringen av livsmedelsföretagaren.

Efter behandlingen av ansökan utförs en inspektion inför godkännande. Från fall till fall kan anläggningens besiktningsveterinär utföra inspektionen inför godkännande.  Efter inspektionen skrivs ett beslut om godkännande av väsentliga ändringar. En väsentlig ändring kan inte implementeras innan den har fått ett positivt beslut om godkännande.

 

Ändring av anläggningens uppgifter/nedläggning av verksamheten

Livsmedelsverket ska underrättas om ändringar i slakteriets uppgifter (namn, livsmedelsföretagarens uppgifter, faktureringsuppgifter) samt om nedläggning av eller avbrott i verksamheten. Anmälan kan vara fritt formulerad eller göras med hjälp av en separat anmälningsblankett. Behandlingen av anmälan är avgiftsfri för livsmedelsföretagaren.

 

Mer information:

 

Sidan har senast uppdaterats 22.5.2024