Arbetsklädseln

Syftet med arbets- och skyddsklädseln är att förhindra kontamination av livsmedlen som hanteras. Företagaren är skyldig att se till att alla anställda använder sådan saklig och ren arbetsklädsel som arbetets karaktär förutsätter. Arbetsklädseln ska bytas ut tillräckligt ofta. Vid behov ska också skyddsklädsel användas.

En person som arbetar inom det område där livsmedel hanteras i en registrerad livsmedelslokal, såsom ett kafé, en livsmedelsbutik, ett kök eller ett bageri, ska ha sådan arbetsklädsel som lämpar sig för arbetet och vid behov skyddsklädsel. Rekommenderad arbetsklädsel inkluderar oftast en arbetsdräkt, en huvudbonad och skodon. Ovanpå skyddsklädseln kan vid behov också användas till exempel en arbetsrock, ett förkläde eller skoskydd, som också kan vara avsedda för engångsbruk. En person som arbetar inom det område där livsmedel hanteras i en godkänd livsmedelslokal, såsom ett slakteri, ett mejeri eller en köttanläggning, ska under den tid som arbetet pågår ha ändamålsenlig arbets- och skyddsklädsel (en huvudbonad, en arbetsdräkt och arbetsskodon jämte eventuella skyddshandskar).

Arbets- och skyddsklädseln ska vara lätt att rengöra och tålig. Klädselns modell och material ska helst väljas beaktande användningsändamålet och möjligheten till tvätt. Klädseln kan i måttlig utsträckning vara försedd med företagets eller företagskedjans logga eller märken, förutsatt att de inte hindrar att eventuell smuts urskiljs från klädseln.

Livsmedelsföretagaren svarar för och utarbetar egna anvisningar om förbud eller skydd av olika piercingar och smycken eller annat liknande på sådana arbetstagare, som hanterar livsmedel eller vistas inom det område där livsmedel hanteras. Användning av smycken kan till exempel orsaka en livsmedelshygienisk risk, eftersom till exempel fukt kan stanna kvar och smuts kan samlas under en ring vilket främjar förekomsten av mikroorganismer på händerna. I extremfall kan smycket eller en del av det lossna och hamna i ett livsmedel.

Sidan har senast uppdaterats 26.9.2022