1. Får bestrålade livsmedel saluhållas i Finland?
– Ja, men bestrålning är tillåtet endast i fråga om torkade kryddörter, kryddor och kryddväxter. Andra bestrålade livsmedel får inte marknadsföras i Finland.
2. Varför bestrålas livsmedel och vad bestrålas de med?
– Syftet med bestrålningen är att höja produktens hygieniska kvalitet. Så förintas främmande celler i livsmedlet, såsom bakterier, insekter och insektslarver, eller förhindras produkten från att gro.
Vid bestrålning av livsmedel utnyttjas joniserande strålning, såsom gamma- eller betastrålning.
3. Är bestrålade livsmedel säkra att använda?
– I omfattande internationella undersökningar har inte konstaterats att bestrålade livsmedel skulle medföra någon hälsorisk. Doserna som används vid bestrålning av livsmedel gör inte produkterna radioaktiva.
Bestrålningen kan minska vitaminhalten (vitamin C och B1) i vissa livsmedel på samma sätt som upphettning.
4. Hur vet man om ett livsmedel är bestrålat?
– Påskrifterna på förpackningen till ett bestrålat livsmedel skall inbegripa omnämnandet ”Behandlad med joniserande strålning” eller ”Bestrålad”.
5. Bestrålar man livsmedel i Finland?
– Nej. I Finland finns inte några bestrålningsanläggningar som godkänts av EU. Livsmedelshygienen hålls hög med andra metoder.
6. Utövas det tillsyn över bestrålade livsmedel i Finland?
– Ja. Livsmedelsverket och Tullen undersöker också bestrålade livsmedel som en del av den övriga livsmedelstillsynen.