Hanteringen och uppföljningen av temperaturerna utgör en del av egenkontrollen
Planera
- hur du följer upp temperaturerna på livsmedlen och i utrymmena där dessa förvaras
- vad som görs, om problem med temperaturhanteringen förekommer
- var temperaturerna mäts
- hur ofta temperaturerna mäts
- hur ofta mätningsresultaten antecknas
- vad som görs, om man inte håller sig inom de temperaturgränser som lagstiftningen förutsätter
Säkerställ temperaturerna åtminstone i dessa arbetsmoment
- då du tar emot livsmedel
- då kött och fisk hanteras
- vid kylförvaring och lagring
- vid upphettning av mat
- vid nedkylning (efter såväl tillredning av heta rätter och som till exempel framställning av köttfärs)
- då mat hålls framlagd
Om du själv transporterar livsmedel, planera
- hur du säkerställer livsmedlens säkerhet under transport
- vilka transportmedel du använder
- hur livsmedlen förpackas för transport
- hur lång tid transporterna tar
- hur temperaturerna hanteras under transporten
- vad som görs i problemsituationer
Använd en lämplig termometer och kontrollera att termometern mäter rätt
- ta hänsyn till hur och i vilken situation temperaturen mäts
- se till att mätarens mätområde är lämpligt för det objekt som ska mätas
- ta hand om eventuella larmgränser
- kom ihåg att kontrollera termometerns funktion
- följ korrekta mätmetoder
- se till att mätaren rengörs regelbundet
Sidan har senast uppdaterats 21.8.2023