Hanteringen och uppföljningen av temperaturerna utgör en del av egenkontrollen

Planera

  • hur du följer upp temperaturerna på livsmedlen och i utrymmena där dessa förvaras
  • vad som görs, om problem med temperaturhanteringen förekommer
  • var temperaturerna mäts
  • hur ofta temperaturerna mäts
  • hur ofta mätningsresultaten antecknas
  • vad som görs, om man inte håller sig inom de temperaturgränser som lagstiftningen förutsätter

Säkerställ temperaturerna åtminstone i dessa arbetsmoment

  • då du tar emot livsmedel
  • då kött och fisk hanteras
  • vid kylförvaring och lagring
  • vid upphettning av mat
  • vid nedkylning (efter såväl tillredning av heta rätter och som till exempel framställning av köttfärs)
  • då mat hålls framlagd

Om du själv transporterar livsmedel, planera

  • hur du säkerställer livsmedlens säkerhet under transport
  • vilka transportmedel du använder
  • hur livsmedlen förpackas för transport
  • hur lång tid transporterna tar
  • hur temperaturerna hanteras under transporten
  • vad som görs i problemsituationer

Använd en lämplig termometer och kontrollera att termometern mäter rätt

  • ta hänsyn till hur och i vilken situation temperaturen mäts
  • se till att mätarens mätområde är lämpligt för det objekt som ska mätas
  • ta hand om eventuella larmgränser
  • kom ihåg att kontrollera termometerns funktion
  • följ korrekta mätmetoder
  • se till att mätaren rengörs regelbundet
Sidan har senast uppdaterats 21.8.2023