Närings- och hälsopåståenden

Med närings- och hälsopåståenden avses att livsmedlens näringsinnehåll eller egenskaper i anslutning till människors hälsa och välbefinnande betonas i kommersiella meddelanden om livsmedel.

Ett påstående

  • anger, låter förstå eller antyder att ett livsmedel har särskilda egenskaper i fråga om näring eller hälsa.
  • är ett frivilligt budskap eller en framställning som inte är obligatorisk enligt lagstiftningen.
  • kan utöver text också vara en bild, en symbol, ett grafiskt element, tal, röster osv.
  • kan också vara ett varumärke, ett märkesnamn eller ett fantasinamn.

Näringspåstående

  • Ett påstående om nyttigt näringsinnehåll i ett livsmedel
  • Ett påstående där man anger, låter förstå eller antyder att ett livsmedel har särskilda gynnsamma näringsmässiga egenskaper
  • Hänför sig till energiinnehåll, näringsämnen eller andra näringsmässigt eller fysiologiskt verksamma ämnen
  • Exempel:
    • Kalciumkälla
    • Innehåller kalcium
    • Högt innehåll av kalcium.

Hälsopåstående

  • Ett påstående om hälsofördelarna med ett livsmedel
  • Ett påstående där man anger, låter förstå eller antyder att det finns ett samband mellan en livsmedelskategori, ett livsmedel eller dess beståndsdel och hälsa
  • Föremål för påståendet är till exempel tillväxt, utveckling, kroppsfunktioner, psykologiska funktioner, beteende, bantning, viktkontroll osv.
  • Exempel:
    • Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme.
    • Kalcium bidrar till normal muskelfunktion.
    • Kalcium har en roll i celldelningsprocessen och cellspecialiseringsprocessen

Medicinskt påstående

  • Förbjudet!
  • Livsmedelsinformation, reklam eller presentation av livsmedel får inte tillskriva livsmedel egenskapen att förebygga, behandla eller bota mänskliga sjukdomar eller hänvisa till sådana egenskaper.
  • Exempel:
    • Kalcium minskar risken för osteoporos.
    • Kalcium reparerar osteoporosskador.
    • Kalcium behandlar osteoporos.
    • Kalcium förebygger osteoporos.
    • Kalcium kan skydda mot osteoporos.

Endast godkända påståenden får användas

I kommersiella meddelanden om livsmedel får man endast använda godkända näringspåståenden och hälsopåståenden samt tills vidare påståenden på den så kallade väntelistan för ämnen av vegetabiliskt ursprung. Påståendena ska användas på det sätt som förordningen om påståenden och övrig lagstiftning förutsätter.

Förordningen om påståenden tillämpas på livsmedelsinformation samt marknadsföring och reklam av livsmedel i alla former. Exempel:

  • Förpackningspåskrifter, uppgifter som ska lämnas vid distansförsäljning, övrig livsmedelsinformation
  • Livsmedelsföretagens webbplatser, webbutiker, konton i sociala medier, livsmedelsinformation i anslutning till bloggar och reklam
  • Tidnings-, radio-, tv-, internet- och utomhusreklam samt reklam i sociala medier
  • Ljudreklam, muntlig marknadsföring
  • Olika säljfrämjande publikationer, såsom produktkataloger, postorderkataloger, broschyrer, kundtidningar, nyhetsbrev
  • Presentation av livsmedel, gruppering i butiker och webbutiker, hyllmarkeringar, skyltar, presentationsmaterial
  • Kommersiellt samarbete med influerare i sociala medier
  • Webblänk på ett annat företags webbplats, om konsumenten kan förknippa informationen på den länkade webbplatsen med ett livsmedel som företaget marknadsför eller en beståndsdel eller ett näringsämne som ingår i livsmedlet
  • Pressmeddelanden med anknytning till marknadsföringen av ett livsmedel
  • Information om ett livsmedel som ett företag marknadsför, som företaget ger på annat sätt (till exempel medieintervjuer)
  • Allmän reklam för livsmedel och säljfrämjande kampanjer som kan vara helt eller delvis stödda av offentliga myndigheter
  • Material avsett för yrkesutbildade personer inom hälso- och sjukvården.

Mer information om närings- och hälsopåståenden

Lagstiftning och anvisningar som gäller närings- och hälsopåståenden om livsmedel finns samlade på Livsmedelsverkets webbplats under Anvisningar och lagstiftning inom livsmedelsbranschen.

I Livsmedelsverkets handbok om näringspåståenden och hälsopåståenden 621/04.02.00.01/2023 finns närmare information om näringspåståenden och hälsopåståenden samt användningen av dem i kommersiell kommunikation om livsmedel.

Vem ger råd om användningen av påståendena?

  • Vill du ställa frågor, ge respons eller få råd?
  • Har du frågor om livsmedel, deras förpackningspåskrifter och marknadsföring?
  • Har du frågor om livsmedelslagstiftningen och påståendena?
  • Har du observerat vilseledande marknadsföring av livsmedel?

Kontakta då livsmedelstillsynen i din kommun (hälsoinspektören). Den kommunala livsmedelstillsynen inspekterar livsmedelslokaler, livsmedelshygien, förpackningspåskrifter och marknadsföring av livsmedel. Kommunens hälsoinspektörer svarar på frågor, ger företagarna råd och kan ingripa i eventuella missförhållanden.

Livsmedelsverket godkänner inte på förhand påståenden eller produkter

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet EFSA bedömer de vetenskapliga motiveringarna och formuleringarna bakom hälsopåståendena. Efter diskussioner mellan kommissionen och medlemsländerna godkänns eller förkastas påståendet genom kommissionens förordning. Den gäller som sådan i alla EU-länder, även i Finland. Endast påståenden som har starka vetenskapliga bevis som stöd godkänns. 

Livsmedelsverket är Finlands nationella behöriga myndighet som lämnar in ansökningar om hälsopåståenden från livsmedelsföretagare till EFSA för bedömning. Livsmedelsverket kan dock inte påverka EFSA:s vetenskapliga utvärdering.

Livsmedelsverkets uppgift är att styra och leda livsmedelstillsynen och verkställandet av livsmedelslagstiftningen i Finland. Livsmedelsverket bedömer inte enskilda produkters lagenlighet och granskar eller godkänner inte enskilda livsmedel eller förpackningspåskrifter. Således har Livsmedelsverket inte fullmakt att förhandsgodkänna påståenden om livsmedel. Livsmedelsverkets behörighet definieras i 24 § i livsmedelslagen (297/2021).

Enligt livsmedelslagen ansvarar livsmedelsföretagaren, till exempel tillverkaren, för att produkten är säker och överensstämmer med bestämmelserna om livsmedel. Detta gäller även näringspåståenden och hälsopåståenden om produkten.

Sidan har senast uppdaterats 4.11.2024