Med ett hälsopåstående avses ett påstående där man anger, låter förstå eller antyder att det finns ett samband mellan en livsmedelskategori, ett livsmedel eller dess beståndsdel och hälsa. Exempel på olika hälsopåståenden:
Hälsopåstående
- Ett påstående om hälsofördelarna med ett livsmedel
- Ett påstående där man anger, låter förstå eller antyder att det finns ett samband mellan en livsmedelskategori, ett livsmedel eller dess beståndsdel och hälsa
- Föremål för påståendet är till exempel tillväxt, utveckling, kroppsfunktioner, psykologiska funktioner, beteende, bantning, viktkontroll osv.
- Exempel:
- Kalcium behövs för att bibehålla normal benstomme.
- Kalcium bidrar till normal muskelfunktion.
- Kalcium har en roll i celldelningsprocessen och cellspecialiseringsprocessen.
Hälsopåstående för barn
- Ett påstående som hänvisar till barns hälsa och utveckling
- Exempel:
- Kalcium är nödvändigt för att barns benstomme ska växa och utvecklas normalt.
- Jod bidrar till normal tillväxt hos barn.
- Järn bidrar till normal kognitiv utveckling hos barn.
Hälsopåstående om minskad sjukdomsrisk
- Ett hälsopåstående där man anger, låter förstå eller antyder att konsumtion av en livsmedelskategori, ett livsmedel eller dess beståndsdel avsevärt minskar risken för att en sjukdom som förekommer hos människor ska utvecklas
- Exempel:
- Kalcium bidrar till att reducera sänkningen av mineralhalten i benmassan hos kvinnor efter klimakteriet. En låg mineralhalt i benmassan är en riskfaktor med tanke på osteoporotiska benbrott.
- Tuggummi sötat endast med xylitol har visat sig minska tandplack. Mycket plack är en riskfaktor för utveckling av karies hos barn.
Utgångspunkten för användningen av hälsopåståenden är att vetenskapliga bevis bakom påståendena ska godkännas på förhand innan påståendet kan användas i kommersiella meddelanden om livsmedel. De vetenskapliga bevisen bedöms av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA), varefter Europeiska kommissionen antingen godkänner eller förkastar påståendet genom en förordning. Europeiska kommissionen för ett register över godkända och icke-godkända påståenden, deras formuleringar och användningsvillkor.
Dessutom väntar ett stort antal påståenden om vegetabiliska ämnen på kommissionens slutliga avgörande. Därför är det tills vidare möjligt att använda dem i marknadsföringen av livsmedel.
I Livsmedelsverkets handbok om näringspåståenden och hälsopåståenden 621/04.02.00.01/2023 finns närmare information om näringspåståenden och hälsopåståenden samt användningen av dem i kommersiell kommunikation om livsmedel.