Syftet med bestämmelserna om märkningarna på förpackningar är att ge konsumenten upplysning och skydda denna mot hälsorisker och ekonomiska förluster.
De allmänna märkningskraven som gäller alla livsmedel framgår av EU:s livsmedelsinformationsförordning det vill säga Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna. Ett förpackat partis partinummer och språkkraven regleras nationellt av jord- och skogsbruksministeriets förordning 834/2014 och märkningen kraftigt saltat av jord- och skogsbruksministeriets förordning 1010/2014.
Webbkursen om märkningarna på förpackade livsmedel
Märkningarna på förpackade livsmedel
Märkningar ska göras på förpackningen till sådana livsmedel, som är avsedda att i oförändrat skick överlåtas till en konsument eller ett storhushåll. Med ett färdigförpackat livsmedel avses ett sådant livsmedel, som innan försäljningen inneslutits i en förpackning helt eller delvis så, att innehållet i förpackningen inte kan ändras utan att förpackningen öppnas eller bryts.
De obligatoriska märkningarna på förpackningar
Förpackningen till ett livsmedel ska förses med följande information (EU:s livsmedelsinformationsförordning, artikel 9):
- livsmedlets beteckning
- ingrediensförteckningen
- ämnena och produkterna som orsakar allergi och intolerans (framhävda)
- mängden av vissa ingredienser eller kategorier ingredienser (vid behov)
- nettokvantiteten
- minsta hållbarhetstiden eller sista förbrukningstidpunkten
- den ansvariga livsmedelsföretagarens namn, firmanamn eller hjälpfirmanamn och adress
- ursprungslandet eller härkomstplatsen (på det sätt som livsmedelsinformationsförordningen säger eller på det sätt som annan lagstiftning säger)
- förvaringsanvisning (vid behov)
- bruksanvisning (vid behov, bland annat varningsmärkning vid behov)
- dryckers faktiska alkoholhalt i volymprocent, om alkoholhalten överstiger 1.2 volymprocent (Livsmedelsverkets rekommendation: på ett fast livsmedel, om alkoholhalten överstiger 1,8 viktprocent)
- näringsvärdet (det vill säga en näringsdeklaration) (undantagen beaktade).
Utöver det ska om ett förpackat livsmedel vid behov tillhandahållas bland annat följande information:
- livsmedelspartiets kod
- märkningen kraftigt saltat
- identifikationsmärket (livsmedel av animaliskt ursprung framställda i en anläggning)
- annan märkning som krävs enligt särskild lagstiftning.
Språkkraven
De obligatoriska märkningarna på förpackningar till färdigförpackade livsmedel som säljs eller på annat sätt överlåts i tvåspråkiga kommuner ska vara på åtminstone finska och svenska; i enspråkiga kommuner räcker det att märkningarna görs på det språk som används i kommunen i fråga (Jord- och skogsbruksministeriets förordning (834/2014), 4 §).
Läsbarheten
Minimistorleken på texten på en livsmedelsförpackning har fastställts: x-höjden på teckenstorleken ska vara minst 1,2 millimeter. På små förpackningar ska minimistorleken på x-höjden på teckenstorleken vara minst 0,9 millimeter. Som liten betraktas en sådan förpackning, där den största enskilda ytan är mindre än 80 cm².
Märkningarnas tydlighet och synlighet
Märkningarna på förpackningar ska vara
- lätta att få syn på
- gjorda med tillräckligt stora bokstäver (i allmänhet x-höjden på teckenstorleken minst 1,2 mm)
- lätta att läsa
- lätta att förstå
- outplånliga
- märkningarna får inte täckas över, skymmas eller brytas av med någon som helst skriftlig eller bildlig framställning.
Märkningarnas riktighet
Märkningarna får inte vilseleda konsumenten i fråga om livsmedlets egenskaper, sammansättning, karaktär, mängd, ursprung, tillverknings- och beredningsmetod eller någon annan motsvarande faktor. I märkningarna på förpackningar får inte heller anges att ett livsmedel har sådana särskilda verkningar eller egenskaper, som det inte har eller i fråga om vilka det inte skiljer sig från andra motsvarande produkter.
Annat
I informationen som tillhandahålls om livsmedel ska också beaktas eventuell produktspecifik särskild lagstiftning, som kan förutsätta att tilläggsinformation tillhandahålls om förpackade livsmedel.
Mer om detta bland annat i: Handboken om livsmedelsinformation (Livsmedelsverkets anvisning 17068/2) och punkten Frågor och svar.
OIVA-kontrollanvisningarna 13.1—13.6, som är desamma för en registrerade livsmedelsverksamhet för en godkänd livsmedelslokal, har obligatorisk och frivillig information som ska ges på livsmedel https://www.oivahymy.fi/yrityksille/tarkastusohjeet/.
Utvärderingsriktlinjer 13.1—13.6, som är desamma för en registrerade livsmedelsverksamhet för en godkänd livsmedelslokal, har obligatorisk och frivillig information som ska ges på livsmedel https://www.oivahymy.fi/sv/for-foretag/kontrollanvisningar/registrerad-livsmedelsverksamhet
Skolningsmaterial
Små slakterier – märkningarna på förpackningar till livsmedel 24.5.2016 (på finska)
Små slakterier – aktuellt om märkningarna på förpackningar till livsmedel 19.1.2017 (på finska)