Benämningar på bearbetning av fisk

Benämningar på bearbetning av fisk

Livsmedelsverket har fått förfrågningar om det, när fisk eller en del av en fisk, såsom en fiskfilé, får kallas flamstekt. Vid flamstekning vidrör och steker flamman fisken och tjänar samtidigt som egentlig värmekälla.

Livsmedelsverket har gett allmänna anvisningar om hur ett livsmedel benämns i Handboken om livsmedelsinformation för tillsynsmyndigheter och livsmedelsföretagare (Livsmedelsverkets anvisning 17068/2). 

Livsmedelsverket ger nedan vägledning om hur fisk eller en del av en fisk som bearbetats benämns. I livsmedelslagstiftningen ingår inte några separata föreskrifter om saken. Innan vägledningen utarbetades har Livsmedelsverket hört representanter för fiskbranschen i saken.

Tabell. Benämningar på fisk eller en del av en fisk som bearbetats

Bearbetning Definitioner Benämning

Loimuttaminen

  • Fisken flamsteks med en flamma, där veden tjänar som eldkälla.
  • Fisken tillagas nära elden och flamman från den brinnande veden tjänar som värmekälla.
  • Flamman vidrör produkten sporadiskt.

”Flamstekt på traditionellt vis med ved” eller
”Flamstekt på traditionellt vis”
eller något annat liknande uttryck.

  • Fisken tillagas nära elden och flamman från den brinnande veden tjänar som värmekälla.
  • Flamman vidrör produkten sporadiskt.
  • Värmekällan kan vara ved eller en gasflamma eller någon annan flamkälla.

”Flamstekt” eller ”Flam-” eller något annat liknande uttryck

 

 

  • Fisken tillagas i ugn (till exempel en normal ugn eller en rökugn utan rök) eller i en grill eller på ett grillband (upphettas med elektriska motstånd). Därefter behandlas fiskens yta med en flamma, till exempel med en gasolflamma eller på ett band, där flammorna vidrör fisken så, att produkten får spår av ”flamstekning”. I detta fall har produkten varit tillagad eller så gott som tillagad före den slutliga bearbetningen.
  • Produkten ser flamstekt ut på ytan.

”Flamstekt på ytan” eller något annat liknande uttryck

Flambering

  • En flamma riktas mot fisken eller
  • fisken antänds för en stund bl.a. med hjälp av alkohol
  • Fisken kan då vara rå eller tillagad

”Flamberad” eller något annat liknande uttryck

Halstring

  • Fisk tillagas allmänt med el, ovanpå heta kol eller med hjälp av grillning.
  • Tillagningstiden är vanligen längre än hos flamstekt fisk, eftersom det ofta rör sig om en hel fisk.
  • Då fisken tillagas ”förkolnas” skinnet, vilket får fisken att se halstrad ut och den får då också sin egen karaktäristiska arom.
  • Halstrad kallas fisken eftersom den traditionellt steks i halster på glödbädd

Halstrad eller
”Glöd”- eller något annat liknande uttryck

Rökning

  • Livsmedlet har genomgått en rökningsprocess med rök som härstammar från ved (äkta ved).

”Rökt på traditionellt vis med ved” eller
”Rökt på traditionellt vis” eller något annat liknande uttryck.

  • Livsmedlet har genomgått en rökningsprocess med rök som härstammar från rökaromer (flytande rök).
  • I livsmedlets ingrediensförteckning ska finnas en anteckning om att rökaromer använts.

”Rökt” eller
”Rök-” eller något annat liknande uttryck.

  • Ett livsmedel, i vilket man tillsatt rökarom enbart genom blandning, sprejning, sprutning, strykning eller andra liknande metoder, får inte marknadsföras som rökt.
  • I livsmedlets ingrediensförteckning ska finnas en anteckning om att rökaromer använts.

”med röksmak” eller
något annat liknande uttryck.

Med ”rökarom” avses en produkt som framställts genom fraktionering och rening av kondenserad rök, vilket ger primära rökkondensat, primära tjärfraktioner och/eller rökaromderivat. Aromer ska märkas ut med namnet ”rökarom(er) eller ”rökarom(er) tillverkad(e) av ett livsmedel (flera livsmedel) eller en livsmedelskategori eller en råvara (flera råvaror), såsom ”rökarom tillverkad av bok”, om aromämnet innehåller aromer som klassificerats som rökaromer och ger livsmedlet röksmak.
Sidan har senast uppdaterats 4.1.2022