Varningar och bruksanvisningar på livsmedel som innehåller koffein

Koffein används i livsmedel som såväl aromämne som tillverkningsämne. Om koffein förekommer i ett livsmedel endast i egenskap av arom, anges det i ingrediensförteckningen med sitt eget namn omedelbart efter ordet arom(er).

För de flesta människor anses ett måttligt intag av koffein inte medföra några hälsorisker. Koffein erhålls bland annat ur kaffe, te, energi- och coladrycker jämte mörk choklad.

Koffeinets uppiggande inverkan är mycket individuell och den vara från några timmar till rentav tiotals timmar allt enligt koffeinets mängd och personens ämnesomsättning (Efsa, 2015). Hos koffeinkänsliga personer, gravida kvinnor och barn kan koffeinet redan i små doser orsaka hjärtklappning och darrning.
Den giftiga eller toxiska dosen koffein är 20 mg/kg kroppsvikt, till exempel för en vuxen som väger 60 kg således 1200 mg. En kopp bryggkaffe (1,25 dl) innehåller 60-135 mg koffein.

I artikel 9 i Europaparlamentets och rådets förordning EU nr 1169/2011 (nedan förordningen om livsmedelsinformation) sägs att förpackningen vid behov ska vara försedd med en bruksanvisning, såsom en varningsmärkning vid behov. I bilaga III till förordningen om livsmedelsinformation sägs för vilka livsmedel det krävs att märkningen innehåller en eller flera ytterligare uppgifter. Sådana är drycker med hög koffeinhalt eller livsmedel med tillsatt koffein. Av den orsaken ska följande livsmedel vara försedda med separata varningar till gravida och ammande kvinnor och barn. Produkterna ska också vara försedda med information om koffeinhalten och högsta dagliga intaget.

Barn och gravida och ammande kvinnor ska också beaktas vid marknadsföring av produkterna. Livsmedelsverket rekommenderar också att även koffeinkänsliga personer tas med i ovan nämnda kategori.

Drycker (med undantag för drycker som baseras på kaffe eller te eller extrakt av kaffe eller te, vilkas beteckning innehåller orden ”kaffe” eller ”te”)

Enligt bilaga III punkt 4 ska drycker som är avsedda att konsumeras utan vidare beredning och innehåller mer än 150 mg koffein/l, oavsett källa förses med följande märkning:

  • ”Hög koffeinhalt (...mg/100 ml)”.
  • ”Rekommenderas ej för barn och gravida eller ammande kvinnor”.
    • Märkningarna ska finnas i samma synfält som dryckens beteckning.
    • Märkningarna krävs inte på sådana drycker som baseras på kaffe eller te eller extrakt av kaffe eller te, vilkas beteckning innehåller ordet ”kaffe” eller ”te”.

Livsmedelsverket anser att förpackningen enligt artikel 9 i förordningen om livsmedelsinformation och punkt 4 i bilaga III till samma förordning utöver den nämnda märkningen om hög koffeinhalt och ska vara försedd med följande märkning:

  • Högsta dagliga intaget exakt uttryckt, såsom ”Högst två burkar per dag”.  Andra liknande märkningar, såsom ”Intas med måtta”, är inte tillräckliga.

Livsmedel – utom drycker – som innehåller koffein som tillsatts för ett visst fysiologiskt ändamål

Sådana produkter kan vara till exempel sötsaker, tuggummin och andra liknande produkter.

Förpackningarna ska vara försedda med följande märkningar i samma synfält som livsmedlets beteckning:

  • Innehåller koffein. Rekommenderas ej för barn och gravida. 
  • Koffeinhalt ... mg/100 ml eller mg/100 g

Livsmedelsverket anser att förpackningen också ska vara försedd med

  • Högsta dagliga intaget exakt uttryckt, såsom ”Högst en ask per dag”. Andra liknande märkningar, såsom ”Intas med måtta”, är inte tillräckliga.

Kosttillskott

Eftersom kosttillskott är piller, kompretter eller kapslar som saluhålls i form av små portioner, är det möjligt att de intas i också stora mängder per gång. Om koffeinet eller en ingrediens som innehåller koffein är ett sådant kännetecknande ämne som avses i 6 § i förordningen om kosttillskott, kan anses att koffeinet är ett sådant ämne i produkten som påverkar användaren.

Koffeinet hör till de ämnen som nämns i bilaga 1 till läkemedelsförteckningen (Läkemedelsverkets beslut om läkemedelsförteckning). Av den orsaken rekommenderar Livsmedelsverket att verksamhetsidkaren kontaktar Läkemedelsverket för bedömning av ett eventuellt klassificeringsbehov, om ett preparat innehåller koffein i en mängd som överstiger 100 mg/rekommenderad daglig portion. Livsmedelsverket rekommenderar också att mängden koffein i en säljförpackning, vilken källa det än härstammar från, då en produkt saluhålls som kosttillskott inte överstiger 1200 mg för att konsumenten inte ska utsättas för en hälsorisk av att inte ha följt rekommendationen i bruksanvisningen.

Om koffeinet eller en ingrediens som innehåller koffein är ett kännetecknande ämne, ska kosttillskott utöver de obligatoriska märkningarna förses med följande märkning:

  • ”Innehåller koffein. Rekommenderas ej för barn och gravida” i samma synfält som livsmedlets beteckning.

Koffeinhalten i kosttillskott ska anges i märkningarna på förpackningen per rekommenderad daglig portion.

Sidan har senast uppdaterats 13.1.2022