Bestämmelserna om hur mängden av en beståndsdel anges ingår i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) Nr 1169/2011 (på finska) om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna.
Mängden av en beståndsdel skall anges, om
- beståndsdelen nämns i livsmedlets namn (för jordgubbsyoghurt skall till exempel anges vilken mängd jordgubbar den innehåller)
- beståndsdelen förknippas med livsmedlets namn (för Janssons frestelse skall till exempel anges mängden fisk och för kåldolmar mängden kött)
- beståndsdelen framhävs i förpackningspåskrifterna i skrift, i bild eller på något annat sätt (för bulle som anges vara bakad med smör skall till exempel. anges mängden smör och för mysli som anges vara fruktig mängden frukt)
- beståndsdelen är väsentlig och nödvändig för att särskilja livsmedlet från produkter som det skulle kunna förväxlas med på grund av sitt namn eller utseende (för grynkorv, lökkorv och blodkorv mängden kött och för majonnäs mängden olja)
I följande fall behöver mängden av en beståndsdel inte anges:
- Om livsmedlets avrunna nettovikt anges i förpackningspåskrifterna. Beståndsdelens mängd kan då räknas ut av de angivna vikterna (till exempel tonfisk i vatten).
- Om beståndsdelens mängd skall anges med stöd av Europeiska gemenskapens andra bestämmelser (till exempel bestämmelserna om kakao- och chokladprodukter och bredbara näringsfetter).
- Om beståndsdelen används i små mängder i aromgivande syfte (till exempel paprika i paprikaost, citron i citronkaka och ost i ostbagett).
- Om beståndsdelen, trots att den ingår i livsmedlets namn, inte påverkar konsumentens val. Då förutsätts att variationer i beståndsdelens mängd inte är avgörande med tanke på vissa av livsmedlets egenskaper eller sådana att de särskiljer livsmedlet från andra motsvarande livsmedel (till exempel gräddglass, potatis- eller rispirog).
- När det är fråga om frukt-, grönsaks-, krydd- eller örtblandningar i vilka ingen av beståndsdelarna viktmässigt är klart dominerande.
Märkning om mängden av en ingrediens
En märkning om mängden av en ingrediens krävs
- i samband med livsmedlets beteckning eller
- i ingrediensförteckningen intill ingrediensen i fråga.
Mängden av en ingrediens ska anges i procent av den sammanlagda mängden av samtliga ingredienser vid den tidpunkt då ingrediensen används. Mängderna som anges i märkningen ska motsvara de genomsnittliga mängderna av ingrediensen eller ingredienskategorin. Med det avses den mängd som man får genom att följa tillverkningsanvisningen och god tillverkningssed och genom att beakta de normala variationer som förekommer vid tillverkning.
Om vatten avlägsnas från ett livsmedel genom värmebehandling eller någon annan behandling, ska mängden av en sådan ingrediens anges för det färdiga livsmedlet (i fråga om rågbröd till exempel mängden rågmjöl, om även annan spannmål än råg använts).
Om mängden av en ingrediens som använts i ett livsmedel så angiven ändå överstiger 100 %, ska i stället för mängden i procent anges den mängd i vikt, som använts per 100 g färdigt livsmedel (såsom salamikorv, till 100 gram av den färdiga produkten har använts 115 g kött).
Om beståndsdelarna i ett koncentrerat eller torkat livsmedel är avsedda att återfå sin ursprungliga form då livsmedlet återställs, kan beståndsdelarna i livsmedlet anges enligt den vikt som de har då produkten är färdig att förtäras såsom torkade soppingredienser, som återställs i samband med tillredningen av soppan.