Näringsdeklarationen

Näringsdeklarationen ger information om ett livsmedels näringsmässiga sammansättning, dess innehåll av energi och mängden näringsämnen. Genom att läsa näringsdeklarationerna på livsmedlen kan konsumenten jämföra olika produkter och välja livsmedel enligt sina egna behov. Näringsdeklarationen hjälper en också att utreda, vilken betydelse ett intaget livsmedel har med tanke på det dagliga intaget av näringsämnen.

Näringsdeklarationens innehåll och angivandet av en näringsdeklaration regleras av artiklarna 29-35 i förordningen om livsmedelsinformation (Europaparlamentets och rådets förordning EPRf EU nr 1169/2011) och bilagorna XIII–XV till den.

Näringsdeklarationens innehåll (Förordningen om livsmedelsinformation EU nr 1169/2011, art. 30) är

  • formbundet (energins och näringsämnenas namn har fastställts) och
  • begränsat (endast de näringsämnen som föreskrivits i lagstiftningen får anges i den egentliga näringsdeklarationen).

OBS: Man bör således inte längre ange till exempel enbart mängden tillsatt salt eller socker i ett livsmedels ingrediensförteckning, eftersom det inte berättar hela salthalten eller sockerhalten i produkten för den som köper produkten. Även om det ofta är frivilligt att ange mängden av en ingrediens i ett livsmedel, kan ett angivande av näringsämnets mängd i ingrediensförteckningen i detta fall vilseleda konsumenten genom att ge en bild av näringsämnet i fråga ingår i en mindre mängd i produkten.

Den obligatoriska näringsdeklarationen ska innehålla följande uppgifter uttryckta per 100 g/100 ml: 

  • energivärdet (kJ och kcal) och
  • mängden av fett, mättat fett, kolhydrat, sockerarter, protein och salt i gram (art. 30.1). Saltet räknas ut och fastställs via natriumet (salt = natrium x 2,5). Då beaktas såväl det naturliga natrium som kommer via ingredienserna som det natrium som härstammar från koksalt.

Den obligatoriska näringsdeklarationen kan kompletteras med en uppgift om mängden av en eller flera av följande: enkelomättat fett, fleromättat fett, polyoler, stärkelse, fiber, de vitaminer och mineralämnen som nämnts i bilaga XIII (art. 30.2).

Av uppgifterna i den obligatoriska näringsdeklarationen får följande upprepas: energivärdet eller energivärdet och mängden fett, mättat fett, sockerarter och salt. (art. 30.3).

För alkoholdryckers del kan frivilligt anges enbart energivärdet (art. 30.4).

För oförpackade livsmedels del kan frivilligt anges energivärdet eller energivärdet och mängden fett, mättat fett, sockerarter och salt (art. 30.5).

Angivande av näringsvärdet per 100 gram eller 100 ml, portion eller konsumtionsenhet (art. 32–33)

  • Näringsvärdet anges per 100 g eller 100 milliliter. Det är också möjligt att ange näringsvärdet per portion eller konsumtionsenhet.
  • Det är frivilligt att ange referensvärden för makronäringsämnena (bilaga XIII.B) Uppgifterna kan ges antingen per 100 gram eller 100 milliliter eller per portion eller konsumtionsenhet (art. 33.1.c) Om referensvärden anges, ska följande förklaring finnas i omedelbar närhet av dessa: ”Referensintag för en genomsnittlig vuxen (8 400 kJ/2 000 kcal).”) (art.  32.5).
  • De dagliga referensintagen för vitaminer och mineralämnen (vuxna) har beskrivits i del A i bilaga XIII till förordningen om livsmedelsinformation. Om vitaminer och mineralämnen anges så ska de ingå i en betydande mängd:
    • andra produkter än drycker: minst 15 % av referensvärdet
    • drycker: minst 7,5 % av referensvärdet
    • förpackningen innehåller endast en portion: minst 15 % av referensvärdet.
  • Då uppgifter frivilligt upprepas på det sätt som avses i 30.3 b, kan referensvärdena anges enbart per portion eller konsumtionsenhet med undantag för energivärdet, som utöver det också ska anges per 100 gram/milliliter (art. 33.2).
  • För oförpackade livsmedels del kan uppgifterna anges enbart per portion eller konsumtionsenhet (art. 33.3).

Presentationen av näringsdeklarationen (art. 34)

  • Uppgifterna i näringsdeklarationen ska presenteras som en enda helhet i ett och samma synfält och i ett tydligt format (art. 34.1-2, bilaga XV)
  • Då uppgifter frivilligt upprepas på det sätt som avses i artikel 30.3, ska uppgifterna presenteras i det huvudsakliga synfältet. De får ges i en annan form än den obligatoriska näringsdeklarationen (art. 34.3).
     
Sidan har senast uppdaterats 17.1.2022