Användningen av chiafrön i livsmedel

Fröna från växten chia (Salvia hispanica) betraktas som ett nytt livsmedel.

Försäljning av chiafrön eller chiaolja är på basis av unionsförteckning (kommissionens genomförandeförordning (EU) 2017/2470) tillåtet. Med kommissionens genomförandeförordning  (EU) 2020/24 utvidgades användning av chiafrön till flera nya livsmedelskategorier och avlägsnades maximihalterna gällande livsmedelskategorier som inte kräver värmebehandling.

Användning av chiafrön eller chiaolja är tillåtet i följande livsmedelskategorier. Mängder är maximihalter.

Chiafrö (Salvia hispanica)

  • brödprodukter: 5 % (hela eller malda chiafrön)
  • bakverk: 10 % hela chiafrön
  • frukostcerealier: 10 % hela chiafrön
  • steriliserade färdigrätter som är baserade på spannmål, pseudocerealier och/eller baljväxter: 5 % hela chiafrön

Inga maximihalterna:

  • frukt-, bär-, nöt- och fröblandningar
  • färdigförpackade chiafrön som sådana
  • konfektyrvaror (inklusive choklad och chokladvaror), utom tuggummi
  • mjölkprodukter (inklusive yoghurt) och motsvarande icke mjölkbaserade produkter
  • glassvaror
  • frukt- och grönsaksprodukter (inklusive bredbara pålägg baserade på frukt och bär, kompotter med/utan cerealier, fruktberedningar som tillbehör till eller som ska blandas med mjölkprodukter, fruktdesserter, blandade frukter med kokosmjölk i en tvådelad förpackning)
  • alkoholfria drycker (inklusive fruktjuice och frukt-/grönsaksjuiceblandningar)
  • puddingar som inte kräver värmebehandling vid eller över 120 °C vid tillverkning, bearbetning eller beredning

Chiaolja från Salvia hispanica

  • fett och olja: 10 %
  • ren chiaolja: 2 g/dag
  • kosttillskott enligt definitionen i direktiv 2002/46/EG: 2 g/dag

I besluten har fastställts noggrannare bl.a. villkoren för användningen och kraven på märkningarna på förpackningen.

Nedan följer exempel på olika produkter som innehåller chia och dessas godtagbarhet på livsmedelsmarknaden i EU. Tolkningarna har gjorts i samråd med kommissionen och medlemsländerna.

 

Beskrivning av   produkten Tillåten/inte    tillåten Motivering
chiageléer och chiapuddingar (produkten chia pod inkluderad) tillåten

anses som en dessert som hör till de tillåtna livsmedelskategorierna "fruktdesserter" eller "puddingar"

yoghurt med en skilt förpackad spannmåls- och chiafröblandning på locket tillåten blandningen på locket anses höra till livsmedelskategorin ”frukostcerealier” och den har förpackats skilt från själva yoghurten
gröt som också innehåller chiafrön tillåten anses höra till livsmedelskategorin ”frukostcerealier”
gräddig dessert med chiafrön tillåten anses höra till livsmedelskategorin "mjölkprodukter och motsvarande icke mjölkbaserade produkter", "fruktdesserter" eller "puddingar"
tebaserad dryck med tillsatta chiafrön

tillåten

anses höra till livsmedelskategorin "alkoholfria drycker"
risdryck med chiafrön tillåten anses höra till livsmedelskategorin "mjölkprodukter och motsvarande icke mjölkbaserade produkter" eller "alkoholfria drycker"
fruktsaftbaserad chiasmoothie tillåten anses höra till livsmedelskategorin ”fruktsaftblandningar”
bredbara pålägg baserade på frukt med chiafrön serverade som fyllning i fralla tillåten anses höra till livsmedelskategorin "bredbara pålägg baserade på frukt"
chiafrön serverade som tillbehör till sallad inte tillåten inte tillåten livsmedelskategori
produkt, där chiafröna förpackats skilt från själva produkten, såsom på   locket tillåten chiafrön får säljas färdigt förpackade
lösviktsförsäljning inte tillåten chiafrön får säljas som sådana endast färdigt förpackade 
grönsakspaj, i vilken också chiafrön använts tillåten anses höra till livsmedelskategorin ”bakverk”
Sidan har senast uppdaterats 7.2.2020