Förordning (EG) nr 258/97 om nya livsmedel antogs för första gången 1997. Förordningen om nya livsmedel har reviderats. Den nya förordningen, Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2015/2283 om nya livsmedel trädde i kraft i slutet av år 2015 och tillämpas till fullo från och med 1.1.2018.
Vad reviderades?
-
Centraliserat tillståndsförfarande
- Kommissionen behandlar alla ansökningar och beviljar tillstånden.
- Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) gör säkerhetsbedömningarna.
- För säkerhetsbedömningarna och tillståndsförfarandet har fastställts tidsgränser, varvid den sammanlagda tiden som tillståndsprocessen kräver förkorts.
-
Lindrat anmälningsförfarande för traditionella livsmedel från länder utanför EU
- Traditionella livsmedel ska ha:
- historiskt säker användning som livsmedel i härkomstlandet
- sammanhållen användning under minst 25 år som en del av den vanliga kosthållningen för ett stort antal människor.
- Livsmedel som använts enbart i kosttillskott kan inte vara traditionella livsmedel.
-
Unionsförteckning över godkända nya livsmedel
- Alla nya och tidigare godkända nya livsmedel införs i Europeiska unionens förteckning över godkända nya livsmedel.
- Tillstånden är inte längre företagarspecifika, utan allmänna. Detta innebär att godkända nya livsmedel kan släppas ut på marknaden av alla livsmedelsföretagare i enlighet med de angivna användningsvillkoren. Undantaget från detta är nya livsmedel som har ansökt om och beviljats dataskydd under en period av fem år.
-
Möjlighet till uppgiftsskydd
- Tillämpas enbart i ansökningsförfarandet.
- En sökande kan beviljas ensamrätt till marknadsföring av en produkt för högst fem år.
- Villkoret nyligen framtagna vetenskapliga rön som krävs för att verifiera säkerheten eller information som sökanden har ensamrätt till.
Vad förblev oförändrat?
-
Tidsgränsen som beskriver en betydande användningshistoria 15.5.1997
-
Förordningens tillämpningsområde
- Tillämpningsområdet ändå förtydligades med en klassificering av produktkategorierna och utvidgades genom tillägg av nya produktkategorier.
- Nya produktkategorier är:
- ämnen av mineraliskt ursprunglivsmedel som härstammar från växter eller delar av växter (inklusive växter som producerats med icketraditionella förökningsmetoder, om metoden innebär betydande förändringar i livsmedlet sammansättning eller struktur och påverkar dess näringsvärde, halten av ickeönskvärda ämnen eller ämnesomsättningen)
- livsmedel som härstammar från djur eller delar av djur (inklusice djur som producerats med icketraditionella förökningsmetoder)
- cell- och vävnadskulturer (djur, växt, mikrob, svamp, alg)
- nanomaterial
- livsmedel som uteslutande använts i kosttillskott, om de är avsedda att användas i andra livsmedel