Användning av titandioxid som tillsats i livsmedel är förbjudet

Livsmedel som innehåller titandioxid (E171) får inte ha släppts ut på marknaden efter 7.8.2022. Livsmedels som släppts ut på marknaden senast detta datum får saluföras till dess att datum för minsta hållbarhetstid har löpt ut eller till ”utgångsdatum”. Användningen av titandioxid som tillsats i livsmedel förbjuds genom kommissionens förordning (EU) 2022/63.

Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) publicerade 6.5.2021 en utvärdering av titandioxidens säkerhet som tillsats i livsmedel. EFSA konstaterade i sitt yttrande att man inte kan utesluta att titandioxid (E 171) kan ha genotoxiska inverkningar använd som tillsats i livsmedel. Användning av titandioxid som tillsats i livsmedel kom således att förbjudas.

EFSA bedömde redan år 2016 säkerheten hos titandioxid som ett led i EU:s program för omprövning av livsmedelstillsatser. EFSA kunde då inte fastställa en säker högsta daglig intagsgräns (ADI) för ämnet, men konstaterade att det inte föreligger någon hälsorisk om ämnet konsumeras. År 2019 publicerade EFSA en vetenskaplig rapport om den partiella nanoformen av titandioxid.

I den utvärdering som publicerades i maj 2022 gick EFSA igenom nästan 10 000 undersökningar och använde för första gången de metodiska anvisningar som är avsedda särskilt för ämnen som tillverkats med nanoteknologi. Frågan har varit viktig för EU-kommissionen och politiskt känslig ända sedan Frankrike i början av fjolåret nationellt förbjöd användningen av ämnet som tillsats.

Titandioxid (TiO2) är en inert, vit pulverformig förening med bred användning. Titandioxid har fått användas bland annat i sötsaker, bakverk och såser som vitt livsmedelsfärgämne samt för att åstadkomma grumlighet. Titandioxid innehåller naturligt partiklar i nanostorlek. 

 

Sidan har senast uppdaterats 21.11.2022