Med kontaktmaterial för livsmedel avses material och produkter som kommer i direkt eller indirekt kontakt med livsmedel. Exempel på sådana är kärl och förpackningsmaterial för livsmedelsbruk, t.ex. kartong, papper, plast eller metall.
Från kontaktmaterial får inte ämnen överföras till livsmedel i sådana mängder som skulle kunna äventyra människors hälsa eller orsaka olämpliga förändringar i livsmedlets sammansättning eller organoleptiska egenskaper.
Mer information om sådana kontaktmaterial finns här.
Är butikens plastpåsar och andra s.k. butikspåsar kontaktmaterial för livsmedel?
De butikspåsar som erbjuds i kassorna i butiker som säljer oförpackade livsmedel är i regel kontaktmaterial för livsmedel. Om det dock tydligt har märkts på påsarna att de inte lämpar sig för oförpackade livsmedel, kan butikskassorna också sälja sådana butikspåsar som inte uppfyller kraven på material som används till kontaktmaterial för livsmedel. Sådana påsar får dock inte ha någon stark lukt.
Varför står det på en del av butikspåsarna "Denna påse lämpar sig inte för oförpackade livsmedel" men inte på alla?
Märkningen ska hjälpa konsumenten att använda sina påsar på ett korrekt och säkert sätt. För att informera konsumenten, I Finland har man kommit överens om att i livsmedelshandelns handelskassar som inte uppfyller kraven på livsmedelskontaktmaterial läggas till texten "Denna väska lämpar sig inte för oförpackade livsmedel" och "på svenska" Märkningen visas både i plast- och papperspåsar som inte är tillverkade av råvaror av kontaktkvalitet.
Man har kommit överens med livsmedelshandlarna om en övergångsperiod under vilken märkningen kan placeras i alla sådana pappers- och plastpåsar som inte uppfyller kraven i lagstiftningen om livsmedelskontaktmaterial. Förskjutningstiden är mellan 12 och 15 månader beroende på typ av väska. Övergångsperioden började i oktober 2023. Under övergångsperioden kan handeln sälja handelsväskor med både nya och gamla märkningar.
Varför är inte alla handelspåsar märkta på samma sätt?
Väskans användning kan variera. Det finns i allmänhet många olika typer av påsar i livsmedelsbutiken. Vissa är lämpliga för kontakt med livsmedel och andra inte. Handelspåsar för vilka handeln har försäkrat sig om att de uppfyller de krav som ställs på livsmedelskontaktmaterial behöver inte vara försedda med denna märkning.
Ofta skål gaffel symbol anger livsmedelsdugligheten deras lämplighet för livsmedelskontakt.
Bild 1. Skål gaffel symbol
Gör man på samma sätt i andra EU-länder?
Finlands tillvägagångssätt följer EU-kommissionens riktlinjer. Som utgångspunkt gör man även i andra EU-länder på samma sätt med plastpåsar som inte uppfyller kriterierna för kontaktmaterial.
Varför uppfyller inte butikspåsarna som säljs vid butikskassorna kraven på kontaktmaterial?
Livsmedelshandelns så kallade handelspåsar är ofta tillverkade av återvunnet material och har stor betydelse för cirkulär ekonomi. Därför vill man också ha dem tillgängliga i livsmedelsbutiker. Handelspåsar tillverkade av återvinningsmaterial är dock inte alltid av kontaktmaterialkvalitet och kan innehålla föroreningar. Det är därför som man genom märkningen vill instruera konsumenten att endast använda väskan för förpackade livsmedel, eftersom risken för eventuella föroreningar då är mycket liten.
Varför kan man inte använda butikspåsar som säljs i kassan för oförpackade livsmedel?
Butikpåsarna som säljs i butikskassorna är avsedda för kortvarig transport av förpackade livsmedel från butiken till hemmet och deras säkerhet vid transport av oförpackade livsmedel har inte säkerställts. Som en försiktighetsåtgärd har man nu velat ge konsumenten vägledning om hur man använder väskorna på rätt sätt, eftersom man har kommit fram till att konsumenten kan använda påsar i kontakt med livsmedel även om de inte är avsedda för detta ändamål.
Kan man förvara livsmedel länge i butikspåsar, t.ex. hemma?
I butikspåsar ska inte oförpackade livsmedel förvaras som sådana, utan endast om de är förpackade. Det är också bra att inte heller förvara förpackade livsmedel i butikspåsar längre tid än det tar att transportera hem dem från butiken. Hemma ska de förpackade livsmedlen tas ur butikspåsen, eftersom påsarna inte är avsedda för långvarig förvaring av livsmedel och deras säkerhet inte har bedömts för sådan användning.
Kan användningen av återvunna plastpåsar och andra butikspåsar som inte uppfyller kraven för kontaktmaterial orsaka hälsorisker för mig?
När butikspåsarna används för det ändamål för vilket de har tillverkats, dvs. för transport av förpackade livsmedel från butiken till hemmet, medför påsarna inga hälsorisker för konsumenterna.
Jag har ofta använt plastpåsar från butiken för att transportera hem inköp och förvara livsmedel. Har min hälsa blivit hotad?
Nej, det är inte i fara. Även om handelspåsar som tillverkats av återvunnet material kan innehålla orenheter, är det i allmänhet ingen risk att eventuella föroreningar överförs till livsmedel när de används i enlighet med det avsedda användningsområdet.
Jag köpte en påse av återvunnen plast som såldes i en livsmedelsaffär. För vilket ändamål kan den användas?
Du kan använda påsen för kortvarig transport av förpackade livsmedel. Använd inte påsen för transport av oförpackade livsmedel. Efter användningen kan du använda påsen som t.ex. en avfallspåse eller förvaring av andra produkter än livsmedel, om det inte finns några begränsningar i väskans eller innehållets övriga egenskaper.
Hur ska man då kunna sälja tygpåsar i kassan? Varför är de inte märkta på samma sätt?
Det finns för närvarande inga allmänna kriterier på EU-nivå som gör det möjligt att undersöka om tygerna är lämpliga att komma i kontakt med oförpackade livsmedel. Det är därför inte möjligt att klassificera vilka tygpåsar som är lämpliga för transport av oförpackade livsmedel och vilka som inte är det. Oförpackade livsmedel rekommenderas inte att transporteras i tygpåsar. Det är bra för konsumenten att regelbundet tvätta de tygpåsar som används för transport av livsmedel.
Hur är det då med plastpåsar och papperspåsar som finns i andra butiker än livsmedelsbutiker? Varför är de inte försedda med motsvarande märkning, även om de vid något tillfälle kan medföra oförpackade livsmedel?
På marknaden erbjuds och säljs plast- och papperspåsar som varken är märkta eller lämpliga att komma i kontakt med oförpackade livsmedel. Märkningsskyldigheten gäller endast livsmedelsbutiker. Så förhåller det sig trots att dessa väskor vid något tillfälle kan hamna på en mataffärsresa. I riktlinjerna för märkning av plastpåsar och papperspåsar har man försökt ta hänsyn till de mest sannolika riskerna och den mest sannolika användningen av olika påsar.
Hur vet jag om en väska jag en gång köpte lämpar sig för transport av livsmedel och kan jag fortsätta att använda den när jag inte känner till materialet?
Om det inte finns några uppgifter om materialet och det ursprungliga användningsändamålet för den permanenta väskan, bör den inte användas för förvaring eller transport av oförpackade livsmedel.