Riskklassificering av kontaktmaterialverksamheten
Livsmedelverket har utarbetat en anvisning om riskklassificering av livsmedelslokaler och kontaktmaterialverksamheten samt fastställande av tillsynsbehovet (anvisning ). För tillfället pågår ett arbete med uppdatering av anvisningen, varefter riskklassificeringen av kontaktmaterialverksamheten kommer att preciseras. Livsmedelsverket har redan tidigare rekommenderat för de kommunala enheterna för livsmedelstillsyn att ta i bruk de utarbetade preciseringarna, eftersom det underlättar fastställande av tillsynsfrekvenser samt innebär tydligare regler för det, vilket bidrar till en jämlik behandling av kontaktmaterialföretagare runt om i Finland.
Livsmedelskontaktmaterialen hör till verksamhetsklass 2 i anvisningen om riskklassificering. Under den finns tre egentliga riskklasser och i dem är tillsynsfrekvenserna 0,35 gr/år; 0,5 gr/år; 1 gr/år.
I samband med att anvisningen om riskklassificering uppdateras frångås en så kallad förklarande beskrivning av riskklasser. De uppgifter som beskriver verksamhetens omfattning ingår i de grunduppgifter som anges i anmälan om verksamhet (EL 23/2006 21 a §).
De nyckeltal som beskriver kontaktmaterialverksamhetens omfattning utgörs av följande:
Riskklass 1 - en liten eller medelstor kontaktmaterialverksamhet
- Materialkvalitéer 1–3
- Produktionsmängd < 100 st./år < 10000 kg/år
- Yta för produktions- och lageranläggningar < 100 m2
- Antalet anställda < 15
- Omsättning < 2 milj. euro/år
Riskklass 2 - en stor kontaktmaterialverksamhet
- Materialkvalitéer 4–8
- Produktionsmängd 100–1000 st./år 10000 – 1 milj. kg/år
- Yta för produktions- och lageranläggningar 100 – 500 m2
- Antalet anställda 15–100
- Omsättning 2–10 milj. euro/år
Riskklass 3 - en mycket stor kontaktmaterialverksamhet
- Materialkvalitéer > 8
- Produktionsmängd > 1000 st./år > 1 milj. kg/år
- Yta för produktions- och lageranläggningar > 500 m2
- Antalet anställda > 100
- Omsättning > 10 milj. euro/år
Som riskklass väljs ut den klass, där minst tre kriterier som beskriver klassen i fråga uppfylls. Om tre kriterier inte uppfylls i någon av klasserna, väljs den riskklass som klass, till vilken objektet hör utgående från antalet materialkvaliteter.
Om kontaktmaterial för småbarn (såsom nappflaskor, barnmatförpackningar och annat dylikt) ingår i sortimentet, är riskklassen alltid 2 eller 3.
Tillverkningsverksamhet höjer också i regel riskklassen med en, såsom riskklass 1 till riskklass 2 och riskklass 2 till riskklass 3.
Lättnader för småskalig kontaktmaterialverksamhet och lågriskkontaktmaterialverksamhet i fråga om grundavgiften för tillsynen och den regelbundna tillsynen
Småskalig kontaktmaterialverksamhet och lågriskkontaktmaterialverksamhet är befriad från grundavgiften för tillsynen och är inte underställd någon regelbunden tillsyn. Obs! Om sådan ska ändå lämnas en registreringsanmälan till den kommunala livsmedelstillsynen, se punkt 5 i anvisningen. Den kommunala tillsynsenheten ska också inrikta rådgivning och vägledning på sådan verksamhet allt enligt behov.
Då ett företags verksamheter hör till riskklass 1 för alla riskklassificeringskriteriers del och den årliga omsättningen för kontaktmaterial ligger under omsättningströskeln för momsändamål, kan begreppet småskalig kontaktmaterialverksamhet tillämpas på lågriskkontaktmaterialverksamheter, såsom följande verksamheter:
- hantverksdominerade företag såsom små keramikverkstäder, metallverkstäder och verkstäder som bearbetar förnödenheter av trä,
- skärning av förpackningsmaterial till ark eller annan liknande småskalig bearbetning av kontaktmaterial, som inte inbegriper tryckning,
- småskalig import på den inre marknaden och grosshandel
Import från tredje länder eller verksamhet som inbegriper tryckning med tryckfärger kan inte betraktas som lågriskverksamhet och därför gäller lättnaderna i fråga om tillsynsavgifterna inte sådan verksamhet. Mer detaljerad information om grundavgifterna för tillsynen i Livsmedelsverkets anvisning (lisää linkki).
Exempel på hur riskklassen, tillsynsfrekvensen och grundavgiften för tillsynen fastställs:
Exempel 1: I objektet används 2 materialkvaliteter, produktionsmängden är 10 milj. kg/år, produktions- och lagerlokalernas golvyta är 70 m2, antalet personer är 5 och omsättningen 5 milj. €/år à riskklassen blir 1. Eftersom det ändå rör sig om en tillverkare, höjs riskklassen med en och den slutliga riskklassen blir således 2.
Exempel 2: I objektet används 5 materialkvaliteter, produktionsmängden är 1500 stycken/år, antalet personer är 14, produktions- och lagerlokalernas golvyta är 200 m2 och omsättningen < 2 milj. €/år à Ingen riskklass väljs, eftersom tre kriterier inte uppfylls. Som riskklass väljs då riskklass 2 utgående från antalet materialkvaliteter.
Exempel 3: Småskalig metallverkstad eller keramikverkstad. Alla uppgifter som används vid riksklassificering av objektet och som beskriver verksamhetens art och omfattning överensstämmer med riskklass 1. Den årliga omsättningen för kontaktmaterial ligger också under omsättningströskeln för momsändamål. Riskklassen blir 1, fastän det rör sig om tillverkning. Någon grundavgift för tillsynen uppbärs inte och någon regelbunden tillsyn utövas inte heller. Tillsyn utövas vid behov.
Exempel 4: Småskalig tryckning och stansning av pappaskar. Alla uppgifter som används vid riksklassificering av objektet och som beskriver verksamhetens art och omfattning överensstämmer med riskklass 1. Den årliga omsättningen för kontaktmaterial ligger också under omsättningströskeln för momsändamål. Riskklassen blir 1. En grundavgift för tillsynen uppbärs, eftersom verksamheten inbegriper tryckning med tryckfärger. Regelbunden tillsyn utövas minst vart tredje år.
Företagaren ska ange uppgifterna som beskriver verksamhetens omfattning i de grundläggande uppgifterna i den anmälan som lämnas om verksamheten och de kontrolleras i samband med kontroller för att säkerställa att de är uppdaterade. Kontrollfrekvensen i olika riskklasser varierar så att den i riskklass 1 är 0,35 gånger/år; i riskklass 2 är 0,5 gånger/år och i riskklass 3 är 1 gång/år.
Tillsynsfrekvens av kontaktmaterial i livsmedelslokaler
Tillsynen över kontaktmaterialens säkerhet och överensstämmelse med kraven ingår som en normal del i kontrollen av livsmedelslokalen. I samband med inspektionerna följs Oiva-kontrollanvisningar 14.1 i både godkända och anmälda livsmedelslokaler. Inspektionen utförs riskbaserat, och beroende på en livsmedelslokals kontrollfrekvens kommer kontaktmaterialen att kontrolleras vid flera olika tillfällen, dock så att de kontrolleras minst en gång per tre år.