Tillsynen över kontaktmaterial i livsmedelslokaler

Tillsynen över användningen av kontaktmaterial utförs enligt Oiva-kontrollanvisning 14.1

Kontrollen inriktas på de förpackningsmaterial och andra material, maskiner, anordningar, redskap och förnödenheter (till exempel kärl, transporttankar, arbetsredskap, engångshandskar) som kommer i kontakt med livsmedel

Vid inspektionsobjektet inriktas kontrollen riskbaserat i första hand på material som kommer i kontakt 

  • med feta livsmedel och/eller
  • med livsmedel i höga temperaturer och/eller
  • med livsmedel som ska förvaras en lång tid.

Att ett livsmedel produceras i stora mängder/har en ledande ställning på marknaden utgör också en grund för en riskbaserad kontroll av materialen.

Kontrollens resultat ges ut som en del av en livsmedelslokals Oiva-rapport, som finns företagsspecifikt på webbplatsen Oivahymy.fi. 

Oivahymy-webbplatsen hittar du här.

Sidan har senast uppdaterats 3.11.2022