Instruktioner och besiktningsblanketter har upprättats för kontroll av kontaktmaterialverksamhet. Både instruktioner och blanketter finns på Ruokavirastos hemsida. Instruktionerna och besiktningsformulären är avsedda som vägledning för som ivsmedelstillsyn och kontaktmaterialoperatörer.
I den besiktningsblankett som upprättats för inspektion av kontaktmaterialverksamhet finns sju olika punkter som ska utvärderas:
- Uppgifterna om kvalitetsledningssystemet
- Hanteringen av produkternas sammansättning
- Undersökningarna
- Intygen som påvisar produkternas överensstämmelse med kraven
- Märkningarna som produkterna ska förses med
- Spårbarheten
- Behandlingsmetoderna/processerna
I bedömningen följs en bedömningsskala A-D på följande sätt:
A = överensstämmer med kraven
B = små brister, som ändå inte försvagar livsmedelssäkerheten
C = missförhållanden som försvagar livsmedelssäkerheten
D = missförhållanden som äventyrar livsmedelssäkerheten