Konsumenten kan minska intaget av nitrat genom att äta mångsidigt, varierat och måttligt. Det är bäst att barn under skolåldern följer anvisningarna om trygg användning av grönsaker som innehåller nitrat och användning av så kallade nitratsamlargrönsaker bör således undvikas i kosten till barn under 1 år.
Man kan också ytterligare minska mängden nitrat genom att skölja, förvälla/koka, skala och behandla grönsakerna. Det är bra att ta bort de yttersta bladen av sallaten innan den äts.
Fel förvaring kan få nitratet i kokta grönsaker att reduceras till nitrit. Då föreligger en risk att exponeringen för nitrit blir så stor att den orsakar methemoglobinemi. Höga nitrithalter i grönsaker kan förekomma till exempel om tillagad spenat förvaras och uppvärms på nytt. En bakterieinfektion i matsmältningskanalen kan också öka exponeringen för nitrit genom att öka omvandlingen av nitrat till nitrit i kroppen och därför rekommenderas att grönsaker med de hösta nitrathalterna, bland annat spenat, inte matas till barn som lider av bakterieinfektion i tarmkanalen (EFSA 2010).