Gränsvärden för rester av etylenoxid

Gränsvärdena för rester av etylenoxid regleras av förordningen (EG) nr 396/2005 om rester av bekämpningsmedel. I förordningen (EU) 231/2012 om specifikationer för livsmedelstillsatser anmärks också att etylenoxid inte får användas för sterilisering av livsmedelstillsatser. I förordningen i fråga har också som renhetsgrad för vissa tillsatser fastställts gränsvärdet 0,2 mg/kg för etylenoxid.

Under år 2021 har rester av etylenoxid konstaterats i sådana tillsatser och i livsmedel tillverkade av sådana, för vilka gränsvärden inte har fastställts. Kommissionen arrangerade 4.10.2021 ett möte mellan medlemsstaterna där man behandlade etylenoxidens tillsynsmässiga och tekniska synvinklar. Under mötet konstaterades att gränsvärdet 0,1 mg/kg kan tillämpas för etylenoxid i avsikt att säkerställa att etylenoxid i strid med förordning (EU) 231/2012 inte använts för sterilisering av tillsatser.

Gränsvärden som ska tillämpas

(Med gränsvärden för etylenoxid avses den definition på rest som avses i förordningen om bekämpningsmedelsrester (summan av etylenoxid och 2-kloretanol, uttryckt som etylenoxid).0}

Livsmedel, tillsatser och livsmedel som tillverkats av sådana ingredienser som innehåller rester av etylenoxid i mängder som överstiger gränsvärdet, ska dras bort från såväl marknaden som konsumenterna.       

Gränsvärdena för rester av etylenoxid som räknats upp nedan tillämpas på basen av tills vidare gällande lagstiftning och det mötesprotokoll som publicerades 12.10.2021.

Obearbetade livsmedel

  • Gränsvärdena som fastställts i bilaga II till förordningen om rester av bekämpningsmedel tillämpas på obearbetade livsmedel.

Tillsatser

  • På tillsatser i livsmedel tillämpas gränsvärdet 0,1 mg/kg.
  • Råvarorna som används för tillverkning av tillsatser ska följa gränsvärdena som fastställts i förordningen om rester av bekämpningsmedel.
  • Gränsvärdet (för enbart etylenoxid) 0,2 mg/kg gäller för sådana tillsatser, för vilka det fastställts som renhetskrav i förordningen (EU) 231/2012. Tillsatserna är E 431-436, E 1209 och E 1521.

Sammansatta livsmedel

  • På livsmedel som består av flera råvaror och i vilka råvarornas etylenoxidhalt inte är känd tillämpas gränsvärdet 0,02 mg/kg.
  • Om man vet att en råvara strider mot bestämmelserna, spelar halten i slutprodukten avvikande från punkten ovan inte någon roll, utan den anses strida mot bestämmelserna på basen av halten i råvaran.
  • Om man exakt känner till sammansättningen hos ett livsmedel som tillverkats av flera råvaror, kan man på utredningen av halten i råvaran tillämpa behandlingsfaktorer på det sätt som avses i artikel 20 i förordningen om rester av bekämpningsmedel. Om behandlingsfaktorerna för etylenoxid och 2-kloretanol i processen i fråga inte är kända, används standardfaktorn 1.

Barnmat

  • På barnmat tillämpas gränsvärdet 0,01 mg/kg och för analyser av barnmat ska allt enligt möjlighet anlitas sådana laboratorier, i vilka denna analysprecision är möjlig.
  • Om det i barnmat använts en tillsats, i vilken halten etylenoxid överstiger 0,1 mg/kg eller någon annan råvara som strider mot bestämmelserna, strider slutprodukten mot bestämmelserna oberoende av halten etylenoxid i slutprodukten.

Kosttillskott

  • På kosttillskott, inbegripet kapslarna som används för tillverkning av dem, tillämpas gränsvärdet 0,1 mg/kg.
  • Om man vet att en råvara strider mot bestämmelserna, spelar halten i slutprodukten avvikande från punkten ovan inte någon roll, utan den anses strida mot bestämmelserna på basen av halten i råvaran.
Sidan har senast uppdaterats 22.10.2021