Fem procent av alla undersökta prov konstaterades strida mot bestämmelserna
Inom ramen för tillsynen över rester av bekämpningsmedel undersöktes 2023 totalt 1818 prov. Gränsvärdet (maximum residue level, MRL) som fastställts för bekämpningsmedel i lagstiftningen överskreds beaktande mätosäkerheten i totalt 85 prov (5 % av proven).
Av inhemska produkter togs 2023 totalt 139 prov. . MRL-värdet för bekämpningsmedelsrester överskreds inte i något av proverna. Totalt 17 prover visade sig innehålla rester under MRL. I tre prover upptäcktes rester bekämpningsmedel som inte är godkänt för användning på växten i fråga i Finland. Alla dessa produkter låg dock under MRL-värdet och godkändes därför som livsmedel.
Av de importerade (från såväl EU-länder som länder utanför EU) produkterna undersöktes 1679 stycken och 82 varupartier (5 %) kasserades på grund av att de innehöll rester av bekämpningsmedel i en mängd som stred mot bestämmelserna. Utöver det fick 85 importerade partier också en anmärkning på grund av halten av rester av bekämpningsmedel. Resthalterna i dessa partier låg på MRL-nivån eller något över den, men på grund av mätosäkerheten i analyserna kunde de inte konstateras strida mot bestämmelserna.
Av partierna som stred mot bestämmelserna var 43 partier livsmedel som importerats direkt till Finland från länder utanför EU och 42 partier livsmedel på den inre marknaden, av vilka en del hade sitt ursprung i ett land utanför EU. Partier som har sitt ursprung i ett tredje land och som förs in via EU statistikförs som import på EU:s inre marknad och därför koncentreras den bristande överensstämmelsen i verkligheten till tredje länder i högre grad än vad dessa tal visar. Flera brister i överensstämmelsen som ledde till förbud mot införsel eller utsläppande på marknaden konstaterades i frukt och grönsaker, ris, te och kryddor.
Den högre andelen livsmedelspartier som inte uppfyllde kraven jämfört med tidigare år förklaras delvis av uppföljningsproverna. När det konstateras att en importörs parti inte uppfyller kraven analyseras efterföljande partier också. Under 2023 upptäcktes också ett högre antal olagliga partier i uppföljningsproverna.
Tillsynsåtgärder
De behöriga livsmedelstillsynsmyndigheterna vidtog påkallade tillsynsåtgärder i fråga om alla produkter som stred mot bestämmelserna. Distributionen av alla produkter i livsmedelskedjan som stred mot bestämmelserna stoppades och av följande parter togs uppföljningsprov innan produkterna släpptes på marknaden. I regel förstördes de produktpartier som stred mot bestämmelserna. Åtgärder för att återkalla produkterna från konsumenterna vidtogs enligt försiktighetsprincipen i fråga om partier som kommit ut på marknaden och som i riskvärderingen konstaterades eventuellt orsaka fara för konsumenterna. År 2023 fanns det totalt 51 sådana varupartier.
Oiva-resultat
De kommunala livsmedelstillsynsmyndigheterna utförde totalt 26 kontroller av egenkontrollens tillräcklighet och ändamålsenlighet som hänförde sig till rester av bekämpningsmedel inom ramen för Oiva-systemet (Oiva-rad 17.12). Vid 25 Oiva-inspektionerna gavs vitsordet A, det vill säga inga brister upptäcktes i hanteringen av bekämpningsmedel. I en inspektion gavs vitsordet C, ”bör korrigeras”. Oiva-inspektioner av rester av bekämpningsmedel har sannolikt gjorts i liten utsträckning i förhållande till antalet objekt som ska inspekteras. I och med att VATI-systemet utvecklas strävar man efter att bedöma antalet objekt som ska inspekteras noggrannare. Inspektörerna får regelbundet utbildning i hur man kontrollerar raden bland annat inom nätverket för kontroll av främmande ämnen och bekämpningsmedelsrester.