En del av Livsmedelsverkets personal är permitterad i oktober–december. Permitteringarna genomförs stegvis i perioder på två veckor. Permitteringarna och ämbetsverkets övriga ekonomiska anpassningsåtgärder har orsakat och orsakar fortfarande långvariga förändringar i Livsmedelsverkets tjänster.
Godkännande av ändringar i verksamheten vid slakterier, små slakterier och vilthanteringsanläggningar kan inte genomföras enligt föregående tidtabeller. Det lagstadgade godkännandet inom två månader har dock tills vidare kunnat garanteras.
Det förekommer fördröjningar i godkännandet av nya stationer för säsongskontroll och typkontroll enligt ATP-konventionen, dvs. stationer för kontroll av utrustning som används vid internationell transport av lättfördärvliga livsmedel.
Omfattande begäran om uppgifter om livsmedelskedjan (primärproduktion, foder, livsmedel, djurens hälsa och välbefinnande, växthälsa, frökontroll, brottsbekämpning) kan inte besvaras inom två veckor. Den nuvarande uppskattningen av svarstiden är flera månader.
När det gäller myndighetsrådgivning kan man tills vidare inte svara på NTM-centralernas frågor om foder som används i ekologisk produktion. Detsamma kommer att gälla frågor om ekologisk husdjursproduktion från och med december. Svaren på kommun- och regionförvaltningsmyndigheternas tolkningsfrågor om livsmedelskedjan, dess aktörer och företag är överbelastade.
I frågor som gäller livsmedel och djurhållning styrs enskilda företags och personers frågor till tillsynen på lokal eller regional nivå för att besvaras. Privatpersoners frågor om foder för sällskapsdjur kan inte besvaras.
Verket minskar kommunikationen om hur man kan förhindra att afrikansk svinpest förs in i landet. Redan producerat material är tillgängligt för ämbetsverket och samarbetspartnerna, men inget nytt innehåll produceras.
Certifiering av utsäden kan inte genomföras enligt föregående tidtabell.
Specialsituationer i anslutning till linjen för livsmedelskedjan sköts och man informerar om dem när det finns behov för det. De frågor från media som det finns information om på Livsmedelsverkets webbplats kan inte besvaras och det förekommer fördröjningar i uppdateringen av webbplatsen.
Mer information:
Marjatta Rahkio, överdirektör
tfn 050 339 4576
fornamn.efternamn@ruokavirasto.fi