Endast tio rökaromer som ingår i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1321/2013 har fått släppas ut på marknaden och användas i livsmedel i Europeiska unionen. Tillstånden för rökaromer SF-001- SF-010 var i kraft i tio år från och med 1.1.2014. Tillståndshavare av rökaromer kunde förnya tillståndet för tio år genom att lämna in en ansökan till Europeiska unionens kommission.
Inget fortsatt tillstånd ansöktes för rökaromerna SF-007 och SF-010, varvid livsmedel som innehåller dessa rökaromer inte har fått släppas ut på marknaden från och med den 1 januari 2024. Livsmedel som innehåller rökaromerna SF-007 och SF-010 och som har släppts ut på marknaden före 1.1.2024 får finnas på marknaden fram till minimihållbarhetstiden eller den sista användningsdagen.
För rökaromerna SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008 och SF-009 lämnades ansökningar om förnyat tillstånd till kommissionen. Kommissionen godkände inga fortsatta tillstånd, eftersom det inte fanns en enda rökarom för vilken Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) inte skulle ha varit orolig för genotoxicitet. I sex rökaromer (SF-001, SF-002, SF-003, SF-005, SF-006, SF-008) fanns furan-2(5H)-onor och/eller bensen-1,2-dioler. Uppgifter om två rökaromer (SF-004 och SF-009) hade inte lämnats in. Långa övergångstider gavs för att upphöra med användningen av rökaromer.
Rökaromerna SF-001, SF-002, SF-003, SF-004, SF-005, SF-006, SF-008, SF-009 som ingår i livsmedelsgrupperna
- 1.7 (ost och ostprodukter),
- 8 (kött),
- 9.2 (förädlade fiskprodukter och fiskeriprodukter, inklusive kräftdjur och blötdjur) och
- 9.3 (fiskrom)
får släppas ut på marknaden fram till den 1 juli 2029. Alla andra livsmedelsgrupper som tillåts i rökaromförordningen där ovan nämnda rökaromer ingår får släppas ut på marknaden fram till den 1 juli 2026. Livsmedel som släppts ut på marknaden inom utsatta tider får finnas på marknaden fram till minsta hållbarhetstid eller sista användningsdag.