Kosttillskotten ska göras säkrare i Europa. De europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheternas direktörer har enhälligt godkänt förteckningen över ämnen som man vill förbjuda eller begränsa användningen av i kosttillskott inom EU.
Beslutet baserar sig på en utredning av en arbetsgrupp bestående av experter från EU-medlemsländerna som behandlar kosttillskott. Utredningen innehåller en förteckning över 117 ämnen som inte bör användas i kosttillskott eller som endast bör användas i begränsad omfattning på grund av deras eventuella hälsofarliga egenskaper. Listan kan användas som underlag vid utarbetandet av EU-lagstiftning om ämnen.
Listan bygger på medlemsländernas riskbedömningar
Utredningen innehåller bland annat information om eventuella risker i samband med konsumtion av 117 listade ämnen. Särskilt om dessa ämnen intas i koncentrerad form, till exempel i kosttillskott, kan de utgöra en risk för människors hälsa. Vid bedömningen av de förtecknade ämnena tog man hänsyn till befintliga officiella riskbedömningar i de olika medlemsstaterna. Med tanke på riskerna för människors hälsa prioriterades tolv ämnen som måste regleras rättsligt för att få användas i livsmedel.
De europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheternas direktörerna ber nu Europeiska kommissionen att ta upp frågan med Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA). EFSA bedömer dessa ämnens säkerhet som livsmedel. Om EFSA bekräftar arbetsgruppens slutsatser kan Europeiska kommissionen förbjuda eller begränsa användningen av dessa ämnen genom att föra in dem i bilaga III till EU-förordning om berikning (ämnen vilkas användning i livsmedel är förbjuden, begränsad eller föremål för gemenskapens granskning). Även andra regleringsåtgärder rekommenderas för de återstående 105 ämnena, till exempel med hjälp av kraven i förordningen om nya livsmedel.
"Heads of Food Safety Agencies" (HoA) är en informell kommitté bestående av direktörer för europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheter. Den består av Europeiska unionens medlemsstater samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz. HoA inrättar arbetsgrupper och ger dem i uppdrag att ta fram dokument om beprövade och nya riskhanteringsmetoder i Europa. Arbetsgruppen för kosttillskott har medlemmar från 26 medlemsländer och har sammanträtt sedan 2020.
Mer information
- First report of the HoA Working Group "Food Supplements"
- Working Group "Food Supplements" of Heads of Food Safety Agencies
- Bilaga III till EU-förordning om berikning (EG) nr 1925/2006
- Förordning om nya livsmedel (EU) 2015/2283
Mer information
Anna Mizrahi, specialexpert, tfn 050 434 2203