Finlands fleråriga nationella tillsynsplan för livsmedelskedjan, VASU, är en ”vägkarta” som delas av alla myndigheter i livsmedelskedjan för att säkerställa enhetliga mål och tyngdpunkter samt kvalitet och utveckling av tillsynen på nationell nivå. De strategiska effektivitetsmålen drivs av de gemensamma temana beredskap och försörjningstrygghet, ansvarsskyldighet och hållbarhet samt information och teknik. Varje behörig myndighet använder VASU för att planera, genomföra och övervaka sina egna aktiviteter.
Varje EU-medlemsstat måste upprätta en flerårig nationell tillsynsplan för att säkerställa ett effektivt genomförande av förordning (EU) 2017/625 om offentlig kontroll. I Finland ingår alla system för tillsyn av livsmedelskedjan i VASU, oberoende av om de omfattas av OCR eller inte.
Syftet med den offentliga tillsynen i livsmedelskedjan är att säkerställa att företagarna följer lagstiftningen och att verksamheten, produkterna och informationen om dem uppfyller kraven i lagstiftningen. Tillsyn utförs också för att säkerställa god handelssed och för att skydda konsumenternas intressen. En välfungerandetillsyn hjälper aktörerna att bedriva sin verksamhet på ett korrekt sätt och stärker deras konkurrenskraft. Tillsynsverksamheten förutsätts ta hänsyn till samhällsförändringar och potentiella nya risker. VASU är ett av de viktigaste verktygen för att hantera dessa, baserat på principen om ständig förbättring.
VASU 2025-2028 består av fem delar. I del 1 beskrivs bl.a. den allmänna organiseringen av tillsynen inom livsmedelskedjan i Finland, de allmänna tillsyns- och kvalitetsprinciperna som är gemensamma för alla kontrollsystem, samordningskanaler, beredskapsplaner och strategiska mål för tillsynen av livsmedelskedjan. Åtgärder för att uppnå målen beskrivs i del 2, medan del 3-5 mer i detalj beskriver de enskilda kontrollsystemen med deras mål och operativa mekanismer.