Köttfärsbiffar som serveras mediumstekta har blivit vanligare med den växande populariteten för hamburgare både på restauranger och hemmakök. Livsmedelsverket rekommenderar att alla köttfärsprodukter serveras ordentligt genomstekta och inte mediumstekta.
Oftast är mediumstekt köttfärsbiffen gjord av nötkött. Risken för matförgiftning är dock förknippad med mediumstekta köttfärsbiffar av både nötkreatur och andra djurarter. Rått köttfärs är ett risklivsmedel, särskilt när det gäller spridning av EHEC-bakterier, men även andra patogener kan finnas i nötkött.
Värma upp hela köttbitens yta
Men om köttfärsbiffar ska tillagas och serveras medelkokta har Livsmedelsverket publicerat en rekommendation i ämnet. Rekommendationen uppdaterades i december 2024. I och med uppdateringen har det bland annat specificerats att det säkraste sättet att tillaga köttfärsbiffar är att värma upp hela köttbitens yta, till exempel genom att bränna eller bryna den, och sedan skära av ytdelarna innan köttets insida skärs eller mals till malet kött. I och med uppdateringen har det bland annat specificerats att det säkraste sättet att tillaga köttfärsbiffar är att värma upp hela köttbitens yta, till exempel genom att bränna eller bryna den, och sedan skära av ytdelarna innan köttets insida skärs eller mals till malet kött. Uppvärmning av ytorna minskar risken för att bakterier hamnar från köttytan i de inre delarna.
Uppdateringen av rekommendationen är baserad på Livsmedelsverkets Risk Assessment-studie, enligt vilken enbart avlägsnande av köttytor (utan uppvärmning av ytan) endast fungerar som en riskhanteringsåtgärd om föroreningsmängden är låg och även då är det fortfarande möjligt att överföra EHEC-bakterier från köttytan till malet köttfärsen.
Mer information
Servering av mediumstekta köttfärsbiffar förknippas med risk för matförgiftning
Tutkimus: medium-kypsennetyt jauhelihapihvit voivat kätkeä STEC-bakteeririskin ravintoloissa (endast på finska)