Hemslakt

På den här sidan finns samlad information om faktorer att beakta vid hemslakt samt om möjligheterna att sälja kött från egenhändigt uppfödda djur direkt från produktionsanläggningen.

Med hemslakt/slakt på gården avses att ett husdjur slaktas på djurhållningsplatsen. Husdjur får slaktas på produktionsanläggningen för användning i producentens eget hushåll, utan att köttet genomgår besiktning. Kött från ett djur som hemslaktats får inte levereras till försäljning eller överlåtas utanför det egna hushållet. Ett undantag till denna regel är kaniner och fjäderfä som primärproducenten fött upp på sin produktionsanläggning. Mer information om försäljning av kött från kaniner och fjäderfä finns i punkten ”Försäljning av kött från ett primärproduktionsställe” nedan.

Vid hemslakt kan ett djur som producenten äger också föras till en anmäld livsmedelslokal för slutslakt. Då inleds slakten på produktionsanläggningen och djuret förs till en livsmedelslokal efter bedövning och avblodning. Efter slakten returneras köttet och andra delar av djuret till producenten för användning i dennes privata hushåll. Producenten ska också sörja för att biprodukterna från slakten bortskaffas på lämpligt sätt. Ovan nämnda livsmedelslokal är inte ett godkänt slakteri och köttet genomgår ingen besiktning.

Djurets lämplighet som livsmedel

Ett djur som ska slaktas bör vara friskt. Djuret får inte ha några sjukdomar som äventyrar livsmedelssäkerheten. Tecken på sådana sjukdomar är till exempel hög feber, förändringar i djurets allmäntillstånd eller kraftig viktminskning.

Veterinären ska alltid ge produktionsdjurens ägare eller innehavare en skriftlig utredning över använda läkemedel. I den här utredningen finns också den karenstid som ordinerats för läkemedel. Djuret får inte slaktas under karenstiden. Ett produktionsdjur får inte medicineras på egen hand eller med egna läkemedel.

Djurens välbefinnande vid avlivning

EU:s avlivningsförordning tillämpas endast till vissa delar på hemslakt. I övrigt tillämpas den nationella djurskyddslagstiftningen på hemslakt.

Förstöring av biprodukter

Med biprodukter av hemslakt avses delar av slaktkroppar och organ från djur som slaktats på den jordbruksanläggning som djuren kommer från, men som inte används som livsmedel eller foder för gårdens egna sällskapsdjur. Biprodukterna ska förstöras med iakttagande av kraven i biproduktlagstiftningen.

Djurregister

För hemslaktade nötkreatur samt för får, getter och svin ska en anmälan om avlägsnande göras till djurregistret.

Om en person köper ett levande produktionsdjur exempelvis för slakt ska personen vara registrerad som djurhållare oavsett djurart, antalet djur eller hur länge personen äger djuret.

Försäljning av kött från primärproduktionsföretaget

Kött av djur som slaktats hemma på gården får inte levereras till försäljning eller på annat sätt överlåtas; sådant kött får endast användas i producentens eget privata hushåll.

Om producenten själv vill sälja kött av djur som hen har fött upp ska djuren slaktas i ett godkänt slakteri där de ska genomgå köttbesiktning. Därefter kan köttet levereras tillbaka till produktionsenheten för försäljning. Överlämnande av kött som har tagits tillbaka från slakteriet är försäljning av livsmedel och en anmälan om verksamheten ska göras till den kommunala myndigheten för livsmedelstillsyn.

Undantag från det ovannämnda är småskalig slakt av kaniner och fjäderfä som fötts upp på gården och styckning av kött på en primärproduktionslägenhet. Det här är tillåtet utan slakt på ett godkänt slakteri och utan styckning i en godkänd styckningsanläggning. Kaniner eller fjäderfän får slaktas på primärproduktionsstället och säljas från anläggningen som kött, det vill säga antingen som hela slaktkroppar eller styckat kött. Det är inte tillåtet att bearbeta köttet på annat sätt, såsom genom malning eller tillagning. Anmälan om verksamheten ska göras till livsmedelstillsynsmyndigheten för registrering i den egna kommunen.

Leverans av djur som slaktats vid en produktionsenhet till ett slakteri

Djur som slaktas i ett slakteri från början förs till slakteriet levande. Undantaget är hägnat vilt (exempelvis hägnat vildsvin) och bisonoxar, som får slaktas på djurhållningsplatsen och slakten slutföras i ett godkänt slakteri. Innan slakten inleds ska den officiella veterinären inspektera djuret levande. Den som utför avlivning av djur ska ha ett kompetensbevis i enlighet med avlivningsförordningen.

I vissa fall kan även slakt av tamboskap, svin och hovdjur inledas på ursprungsanläggningen (så kallad betesslakt).

Ett skadat klövdjur eller hovdjur som ska betraktas som husdjur kan nödslaktas på djurhållningsplatsen. Innan djuret avlivas ska den officiella veterinären inspektera djuret levande. Den som avlivar ett djur ska kunna avliva djuret utan att orsaka det smärta, plåga och lidande som kan undvikas. Efter bedövning och avblodning av djuret ska det transporteras utan onödigt dröjsmål till ett godkänt slakteri där slakten slutförs.

Ett eget slakteri kan inrättas i anslutning till produktionsanläggningen (kallas även gårdsslakteri). Djur som slaktats på ett slakteri ska genomgå köttbesiktning, varefter köttet kan levereras till försäljning. Innan verksamheten vid slakteriet inleds ska godkännande sökas hos Livsmedelsverket.

Sidan har senast uppdaterats 5.6.2024