En mjölkproducent som håller kor, getter, får eller andra husdjur för mjölkproduktion räknas som livsmedelsföretagare, utom då det är fråga om produktion som är avsedd för privat konsumtion. Livsmedelsföretagaren ska se till att de relevanta kraven i livsmedelslagstiftningen uppfylls då det gäller de verksamheter som denna ansvarar för.
Lagstiftning
Utöver de allmänna kraven på primärproduktionen i övrigt har krav på livsmedelshygien vid mjölkproduktion uppställts främst i hygienförordningen gällande livsmedel av animaliskt ursprung och i Jord- och skogsbruksministeriets förordning om livsmedelshygien.
Kraven på primärproduktionen i lagstiftningen har öppnats i primärproduktions kontrollanvisningar på Livsmedelsverkets hemsida. Mjölkproduktionens egna krav finns med i del 4. De myndigheter som utför hygienkontroller på gårdarna använder anvisningar i sin tillsyn, men företagarna själva kan ha nytta av. Under rubriken Ofta frågat finns mera information om tillämpningen av vissa krav.
Kontroll
Kommunen är behörig myndighet för tillsyn över mjölkproduktionsgårdar och enligt artikel 49 punkt 1 i förordning (EU) 2019/627 ska den officiella veterinären övervaka den del av inspektionen av mjölkgården som anges i artikel 49 punkt 1. Tillsynen enligt punkt 4 i artikeln ingår i livsmedelstillsynen på mjölkgården, men den delen av kontrollen får utföras av annan behörig person än officiell veterinär. Kommunen avgör vad som är lämpligast. Besiktningen av en mjölkgård kan delas upp på ovan nämnda sätt, exempelvis mellan en officiell veterinär och en hälsoinspektör, så länge de personer som utför inspektionen har blivit noggrant instruerade i sina uppgifter.
Grunden för tillsynen nämns i kommissionens tillämpningsförordning ((EU) 2019/627 art. 49 och 50.).
Att iaktta villkorlighetskraven är ett krav för de flesta jordbruksstöd. Villkorlighetskraven och övervakningen av dem gäller också mjölkgårdar. Villkorlighetskraven grundar sig på lagstiftning som redan är bindande för jordbrukarna. Läs mer om villkorlighet här.